توضیحات فهرست بها مرمت بناهای تاریخی

1-1. فهرست بهای واحد پایه رشته مرمت بناهای تاریخی که به اختصار فهرست بهای مرمت نامیده می شود، شامل این دستورالعمل کاربرد، کلیات، مقدمه فصل ها، شرح و بهای واحد ردیف ها و پیوست های فهرست بها، به شرح زیر است:

پیوست 1) مصالح پای کار.

پیوست 2) شرح اقلام هزینه های بالاسری.

پیوست 3) دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه.

پیوست 4) کارهای جدید.

پیوست 5) تعاریف و مفاهیم مرمت.

2-1. حوزه شمول نظام فنی و اجرایی کشور و دامنه کاربرد آن طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری تمامی دستگاه های اجرایی موضوع ماده (160) قانون برنامه چهارم و یا ماده ( 222 ) قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، و طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری مشارکتی آنان با بخش خصوصی می باشد.

2. نحوه برآورد هزینه اجرای کار و تهیه فهرست بها و مقادیر کار

1-2. شرح ردیف های این فهرست بها، به نحوی تهیه شده است که اقلام عمومی کارهای رشته مرمت بناهای تاریخی را زیر پوشش قرار دهد. در مواردی که مشخصات فنی و اجرایی ویژه ای مورد نیاز کار باشد، که اقلام کارهای آن با شرح ردیف های این فهرست بها تطبیق نکند، شرح ردیف مناسب برای آن اقلام، تهیه و در انتهای گروه مربوط، با شماره ردیف جدید درج می شود. این ردیف ها، با علامت ستاره مشخص شده و به عنوان ردیف ستاره دار نامیده می شوند. لازم است مشخصات فنی اقلام ستاره دار در دفترچه مشخصات فنی خصوصی درج شود. بهای واحد ردیف های ستاره دار، با روش تجزیه قیمت و بر اساس قیمت های دوره مبنای این فهرست، محاسبه و در برابر ردیف مورد نظر درج می شود. هرگاه دستورالعملی برای پرداخت ردیف های ستاره دار مورد نیاز باشد، متن لازم تهیه و به انتهای مقدمه فصل مربوط با شماره جدید اضافه می گردد.

2-2. در این فهرست بها، به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز و امکان درج ردیف های جدید در آینده، ردیف های هر فصل با توجه به ماهیت آن ها، به گروه ها یا زیر فصل های جداگانه ای با شماره مشخص تفکیک شده است. شماره ردیف های فهرست بها، شامل شش رقم است که به ترتیب از سمت چپ، دو رقم اول شماره فصل، دو رقم بعدی شماره گروه یا زیر فصل، و دو رقم آخر، به شماره ردیف در هر گروه یا زیر فصل اختصاص داده شده است. فصل دوازدهم (کارهای دستمزدی)، برای کارهایی پیش بینی شده است که مصالح آن ها توسط کارفرما تأمین می شود. هنگام تهیه برآورد، ردیف کارهای دستمزدی مورد نظر(ستاره دار)، به صورت دستمزد اجرای کار مطابق بند 2-1 تهیه و در فصل یاد شده درج می شود.

3-2. برای هر یک از اقلامی که در کلیات یا مقدمه فصل ها، بهای آن ها به صورت درصدی از بهای واحد ردیف یا ردیف هایی، یا روش دیگر، تعیین شده است، باید ردیف جداگانه ای با شماره و شرح مناسب در گروه مربوط پیش بینی شود و بهای واحد آن که به روش تعیین شده محاسبه می گردد، در مقابل ردیف یاد شده درج شود. در این حالت این اقلام ردیف های پایه محسوب می شوند.

4-2. بهای واحد ردیف هایی که شرح آن ها در این فهرست بها موجود است، اما بدون بهای واحد هستند، به روش درج شده در بند 2-1 تعیین می شوند و این اقلام نیز ردیف های ستاره دار محسوب می شوند.

5-2. شرح و بهای واحد ردیف های غیرپایه موضوع بند 2-1 (اقلام ستاره دار)، و بهای واحد ردیف های غیرپایۀ موضوع بند 2-4، باید هنگام بررسی برآورد هزینه اجرای کار، به تصویب دستگاه اجرایی برسد.

6-2. در کارهایی که از طریق مناقصه عمومی واگذار می شود، چنانچه جمع مبلغ برآورد ردیف های ستاره دار، نسبت به جمع مبلغ برآورد ردیف های فهرست بها (پایه و غیرپایه ) بدون اعمال هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، در این رشته، بیشتر از سی ( 30 ) درصد باشد، لازم است دستگاه اجرایی قبل از انجام مناقصه، شرح و بهای واحد تمامی ردیف های ستاره دار در آن رشته را، پس از تصویب، همراه با تجزیه قیمت مربوط، به دبیرخانه شورای عالی فنی، در سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال دارد تا پس از رسیدگی و تصویب توسط شورای عالی فنی، (بر اساس دستورالعمل نحوه تهیه و تصویب ردیف های ستاره دار) ملاک عمل قرار گیرد. در کارهایی که از طریق مناقصه محدود یا ترک تشریفات مناقصه واگذار می شوند، سقف یاد شده به ترتیب پانزده ( 15 ) و ده ( 10 ) درصد خواهد بود.

7-2. هنگام تهیه برآورد، به جمع بهای واحد ردیف های این فهرست بها و ردیف های غیر پایۀ مربوط به آن هزینه های زیر، طبق روش تعیین شده در بند 2-8، اعمال می شود.

1-7-2. ضریب بالاسری طرح های عمرانی برای کارهایی که به صورت مناقصه واگذار می شوند، برابر 1.30 و برای کارهایی که به صورت ترک تشریفات مناقصه(و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) واگذار می شوند، برابر 1.20 می باشد. ضریب بالاسری طرح های غیرعمرانی برای کارهایی که به صورت مناقصه واگذار می شوند، برابر 1.41 و برای کارهایی که به صورت ترک تشریفات مناقصه (و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) واگذار می شوند، برابر 1.30 می باشد. شرح اقلام ضریب بالاسری به عنوان راهنما در پیوست 2 درج شده است.

2-7-2. ضریب منطق های مطابق آخرین دستورالعمل ابلاغی در زمان برآورد اجرای کار (مشابه رشته ابنیه)

3-7-2. هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه مطابق دستورالعمل پیوست 3.

8-2. برای برآورد هزینۀ اجرای هر کار، مقادیر اقلام آن، بر اساس نقشه های اجرایی و مشخصات فنی، محاسبه شده و بر حسب ردیف های این فهرست بها و ردیف های غیر پایه مربوط، اندازه گیری می شود. فهرستی که شامل شماره، شرح، واحد، بهای واحد، مقدار و مبلغ ردیف هاست، تهیه می شود.در این فهرست، مبلغ هر ردیف، حاصل ضرب مقدار در بهای واحد آن ردیف است. از جمع مبلغ ردیف های مربوط به هر فصل، مبلغ فصل، و از جمع مبالغ فصل ها، جمع مبلغ ردیف های فهرست بها برای کار موردنظر، به دست می آید. ضریب بالاسری و ضریب منطقه ای به جمع مبلغ ردیف ها ضرب شده و هزینۀ تجهیز و برچیدن کارگاه، به آن اضافه می شود، نتیجه، برآورد هزینه اجرای کار خواهد بود. به مدارک یادشده، کلیات، مقدمۀ فصل ها و پیوست های 1،2،3،4،5 ضمیمه شده، مجموعۀ تهیه شده، به عنوان فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان نامیده می شود.

3. در کارهایی که برای برآورد هزینه اجرای آن ها، بیش از یک رشته فهرست بهای پایه مورد نیاز است، فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرای هر بخش از کار که مربوط به یک رشته است، طبق دستورالعمل کاربرد فهرست بهای پایه رشته مربوط به طور جداگانه تهیه می شود. فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرا که به این ترتیب برای بخش های مختلف کار تهیه می شود، همراه با برگ خلاصه برآورد که برآورد بخش های مختلف کار به تفکیک و به صورت جمع نیز در آن منعکس است، به عنوان فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرای کار، به یکدیگر ملحق م یشوند. در این نوع کارها تنها یک فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه برای کل کار (تمام رشته ها) تهیه می شود.

4. مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده برآورد باید، مشخصات کامل مصالح، وتجهیزات و اطلاعاتی که بر قیمت پیشنهادی موثر بوده و به طور کلی هر نوع اطلاعاتی درباره آن ها را، که از نظر قیمت مؤثر بوده و لازم است پیمانکار برای ارائه پیشنهاد قیمت نسبت به آن آگاهی داشته باشد، تهیه و در مشخصات فنی خصوصی پیمان درج کند.

1.مفاد کلیات، مقدمه فصل ها و شرح ردیف ها، اجزای غیر قابل تفکیک و مکمل یکدیگر هستند.

2. شرح ردیف ها و شرح درج شده در مقدمه فصل ها و کلیات، به تنهایی تعیین کننده مشخصات کامل کار نیست، بلکه بهای واحد هر یک از ردیف ها در صورتی قابل پرداخت است که کار، طبق نقشه و مشخصات فنی انجام شود و با مشخصات تعیین شده در این فهرست بها و ردیف مورد نظر مطابقت داشته باشد.

3. قیمت های این فهرست بها، متوسط هزینه اجرای کارهای مربوط به رشته مرمت بناهای تاریخی بوده و شامل هزینه های تامین و به کارگیری نیروی انسانی، ماشین آلات و ابزار و همچنین تامین مصالح مورد نیاز، شامل، تهیه، بارگیری، حمل و باراندازی مصالح، جابه جایی مصالح در کارگاه، اتلاف مصالح، و به طور کلی، اجرای کامل کار است.

4. قیمت های این فهرست بها، قیمت های کاملی برای انجام کار، طبق نقشه و مشخصات فنی است. هیچ گونه اضافه بهایی بابت سختی زمین، عمق یا ارتفاع، تعبیه سوراخ، بارگیری، حمل، باراندازی و موارد دیگر که اجرای کار را مشکل تر یا مخصوص کند، جز آنچه به صراحت در این فهرست بها برای آن پیش بینی شده است، قابل پرداخت نیست.

5. مبلغ مربوط به ضریب هایی منطقه ای، هزینه بالاسری و هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، در صورتی که در برآورد هزینه اجرای کار منضم به پیمان، منظور شده باشد، قابل پرداخت است. به عبارت دیگر در صورت عدم پیش بینی این ضریب ها یا هزینه ها در برآورد، مبالغ مربوط به آن قابل پرداخت نخواهد بود.

6. با نتیجه گیری از مقایسه فصل های این فهرست بها با یکدیگر، یا مقایسه این فهرست بها با فهرست های دیگر، یا مقایسه آن با قیمت های روز یا استناد به تجزیه قیمت، یا هر نوع مقایسه دیگر وجه اضافی بجز آنچه به صراحت تعیین شده است، قابل پرداخت نیست.

7. در هر بخش از این فهرست بها که دستورالعملی برای نحوه برآورد داده شده است، مفاد آن تنها برای مرحله برآورد، نافذ خواهد بود.

8. منظور از مشخصات فنی در این فهرست بها، مشخصات فنی عمومی و یا مشخصات فنی خصوصی پیمان است. مشخصات فنی عمومی به ترتیب مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی نشریه شماره 55 – تجدیدنظر دوم، حسب مورد سایر نشریات سازمان برنامه و بودجه کشور و پس از آن استانداردهای مربوط به مصالح یا فناوری مورد نظر می باشد. مشخصات فنی خصوصی بنا بر ضرورت و مطابق دستورالعمل های مربوط توسط مهندس مشاور تهیه و حسب مورد در پیمان، نقشه های اجرایی یا دستور کارهای ابلاغی درج می شود.

9. در ردیف هایی که نوع سیمان مشخص نشده باشد، منظور سیمان پرتلند است.

10. هزینه بارگیری، حمل و باراندازی مصالح در بهای واحد ردیف های فصل حمل ونقل(فصل یازدهم) به صورت مجزا منظورشده است.

11. نمونه یا کاتالوگ فنی مصالح و تجهیزات مورد نیاز، باید از نظر تطبیق با مشخصات فنی، قبل از سفارش به تایید مهندس مشاور برسد.

12. اندازه گیری کارها، بر اساس ابعاد کارهای انجام شده، که طبق ابعاد درج شده در نقشه های اجرایی، دستور کارها و صورت مجلس ها است، با توجه به مفاد کلیات و مقدمه فصل ها، صورت می گیرد. در مواردی که روش ویژه ای برای اندازه گیری در این فهرست بها پیش بینی شده است، اندازه گیری به روش تعیین شده انجام می شود.

13. عملیاتی که پس از انجام کار پوشیده می شود و امکان بازرسی کامل آن ها بعدا میسر نیست، مانند پی کنی  کلاف های چوبی، کش ها و کنوسازی باید مطابقت آن ها با نقشه های اجرایی، مشخصات فنی و دستور کارها، حین اجرای کار و قبل از پوشیده شدن، با مهندس مشاور صورتجلسه شود. صورتجلسه ها باید حاوی عکس، نقشه و گزارش توصیفی باشد.

14. بهای مصالح پای کار، طبق پیوست 1 در صورت وضعیت های موقت منظور می شود.

15. در تنظیم صورت جلسات که باید بر اساس ضوابط تهیه شود، موارد زیر نیز باید مورد توجه قرار گیرد:

1-15. صورت جلسات در موارد تعیین شده در پیمان، باید در حین اجرای عملیات و بر اساس نقشه های اجرایی، مشخصات فنی عمومی، مشخصات فنی خصوصی و دستور کارها تهیه شوند و شامل حداقل اطلاعات زیر باشند:

-نام کارفرما، مهندس مشاور، پیمانکار، شماره و تاریخ پیمان، موضوع پیمان و شماره و تاریخ صورت جلسه،

-ذکر دلایل و توجیهات فنی لازم برای اجرای کار موضوع صورت جلسه،

-ارایه توضیحات کافی و ترسیم نقشه با جزییات کامل و بیان مشخصات فنی کار،

متره نمودن کار و محاسبه مقادیر و احجام عملیات.

2-15. صورتجلسات باید به امضای پیمانکار، مهندس ناظر مقیم، مهندس مشاور و کارفرما (در موارد تعیین شده) برسد. تمامی صورتجلسات باید توسط کارفرما به مهندس مشاور (با رونوشت جهت اطلاع و پیگیری پیمانکار) برای اعمال در صورت وضعیت به همراه موضوع کار و جدول خلاصه مقادیر ظرف مهلت سه هفته ابلاغ شود. چنانچه این صورت جلسات ظرف مدت یاد شده از طرف کارفرما به هر دلیل ابلاغ نشود، با پیگیری مکتوب پیمانکار، لازم است کارفرما دلایل عدم ابلاغ یا لزوم تهیه صورت جلسه اصلاحی را به اطلاع مهندس مشاور و پیمانکار برساند و در صورت نیاز به تهیه صورت جلسه اصلاحی، باید ظرف مدت دو هفته تهیه و ابلاغ شود با سپری شدن مهلت دو هفته، چنانچه صورت جلسه اصلاحی به هر دلیلی خارج از قصور پیمانکار، با تاخیر ابلاغ شود، میزان تاخیر(نسبت به مهلت سه هفته) در ابلاغ صورتجلسه اصلاحی و پرداخت مبلغ مربوط به آن، بر اساس دستورالعمل مربوط، در رسیدگی به تاخیرات پیمان منظور می گردد.

صورتجلسات فاقد ابلاغ کارفرما که مورد تایید مهندس مشاور قرار گرفته باشد، با اعمال ضریب 0.7 در صورت وضعیت لحاظ می گردد. ابلاغ صورتجلسات توسط کارفرما به منظور مستند سازی مدارک و صورت جلسات بوده و از تعهدات و مسوولیت های مهندس مشاور و پیمانکار نمی کاهد.

3-15. تاریخ ابلاغ کارفرما باید با زمان اجرای عملیات موضوع صورت جلسه مطابقت داشته باشد و ابلاغ صرفاً با مسوولیت و تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی می تواند در زمان دیگر انجام شود.

4-15. هرگونه پرداخت به پیمانکار از بابت کار انجام شده (در ارتباط با موضوع صور تجلسه) قبل از تنظیم و ابلاغ صورت جلسه مجاز نیست.

16. منظور از سطوح منحنی، انحنایا قوس موجود در دیواره ها یا سطوح قائم و منظور از سطوح قوسی، انحنا یا قوس موجود در سقف یا سطوح افقی است.

17. سطح دسترسی بنا، سطح مبدأ حمل با هر نوع وسیله است (ورودی یا یکی از ورودی های کارگاه) که توسط مهندس مشاور مشخص می شود.

18. سطح همکف، سطحی است که نسبت به سطح دسترسی بنا (1.5+ یا 1.5- متر) اختلاف ارتفاع داشته باشد و بعنوان سطح ملاک عمل برای دپوی نخاله و آوار و انتقال به سطح دسترسی بنا منظور می شود. سطح بالاتر و پایین تر از آن طبقه اول یا زیرزمین است.

19. در صورتی که وضعیت زمین بنا طوری باشد که بیش از یک سطح همکف در جهات مختلف داشته باشد، سطح همکف اصلی که در نقشه های اولیه مشخص شده، ملاک محاسبه است.

20. در ردیف های این فهرست هزینه های ناشی از صعوبت کار در ارتفاع تا 6 متر از سطح همکف لحاظ شده است.

21. کلیه مصالح مصرفی در مرمت بناهای تاریخی باید براساس طرح تهیه شده و متناسب با الگوی اولیه ساخت بنای تاریخی و با رعایت اصالت و یکپارچگی اثر، انتخاب و به تایید مهندس مشاور برسد. همچنین در صورت الزام به کاربرد سیمان (ملات یا بتن) با دستور مهندس مشاور، مقدار آن بر مبنای حداقل میزان مصرف تعیین می شود.

22. در ردیف های این فهرست بجز فصل های یازدهم (حمل و نقل) و دوازدهم (کارهای دستمزدی) منظوراز هزینه تعیین شده در شرح ردیف ها، تامین مصالح، حمل، دستمزد و کلیه هزینه های مربوط آن ردیف می باشد، مگر آن که به صراحت در شرح ردیف مشخص شده باشد.

23. این فهرست بها بر مبنای قیمت های سه ماهه چهارم سال 1398 محاسبه شده است.

مقدمه

1.در این فصل عملیات برچیدن، با وسایل دستی انجام می شود و در صورت لزوم استفاده از ماشین آلات، صرفاً با دستور کار مهندس مشاور امکان پذیر است.

2. در ردیف های برچیدن دیوار و کف، استفاده از چکش برقی صرفاً با دستور کار مهندس مشاور حداکثر تا 10 کیلوگرم مجاز است.

3. در ردیف های تراشیدن اندودها، استفاده از چکش برقی صرفاً با دستور کار مهندس مشاور حداکثر تا 5 کیلوگرم مجاز است.

4. در ردیف های خارج کردن بندهای فرسوده، استفاده ازابزار و ماشین آلات برقی مجاز نیست و عملیات فوق باید بدون آسیب رساندن به بدنه صورت گیرد.

5. در برچیدن دیواره ها، بدنه ها و سقف های فرسوده خشتی و گلی (درمواردی که فاقد ارزش نگهداری هستند) که ممکن است حادثه ساز باشند با دستور کار مهندس مشاور از ردیف مهاربندی مناسب علاوه بر ردیف برچیدن استفاده شود.

6. در ردیف های تراشیدن لایه ها، در صورت تعدد لایه، این ردیف به لایه ای که از بدنه جدا می شود تعلق می گیرد.

7. هزینه جمع آوری، بارگیری و حمل مصالح از برچیدن تا محل انباشت موقت در کارگاه و باراندازی، در قیمت ها منظور شده است. در صورتی که طبق تشخیص مهندس مشاور لازم شود مصالح برچیدنی از محل انباشت موقت خارج شود، هزینه بارگیری، حمل و باراندازی آن طبق ردیف های مربوط به حمل از فصل یازدهم(حمل ونقل)، محاسبه و پرداخت می شود. در ردیف های این فصل هزینه های مذکور تا ارتفاع 1.5 متر از محل توده کردن تا سطح دسترسی بنا (معبر ورودی) لحاظ شده است.

8. در برچیدن دیوارها و سقف ها، برای اندود یا پوشش های روی دیوار یا زیر سقف، پرداخت جداگانه ای انجام نمی شود.

9. در کلیه برچیدن ها، محل و مقدار کار برچیدنی باید با دستور کار مهندس مشاور و صورت جلسه شیوه کار به منظور جلوگیری از صدمه به قسمت های دیگر بنا، تنظیم گردد.

10. در ردیف های مربوط به برچیدن و جمع آوری کف فرش ها با هر نوع ملات، ضخامت ملات تا 5 سانتی متر در بهای واحد ردیف لحاظ شده است.

11. برداشتن لایه های الحاقی باید طبق دستور کار مهندس مشاور صورت گیرد.

12. مصالح قابل استفاده ای که ازبرچیدن حاصل می شود باید طبق تشخیص مهندس مشاور به طور مرتب تفکیک و به صورت مجزا از یکدیگر قرار گیرد. برای دسته بندی کردن آنها هزینه جداگانه ای به استثناء مواردی که به صراحت مشخص شده است، پرداخت نخواهد شد.

13. ارتفاع سنگ پاشنه حوض مورد استفاده در ردیف های این فصل حداکثر 30 سانتی متر می باشد.

14. در مورد حمل خاکهای حاصل از خاکبرداری، پی کنی، گودبرداری و کانال کنی به خارج کارگاه، حجم خاکی که حمل میشود، طبق اندازه های برآورد شده از نقشه ها و برداشت های اولیه محاسبه می شود. هزینه های مربوط به افزایش حجم یا تورم در قیمت منظور شده است و هزینه ی دیگری پرداخت نمی شود.

15. در مورد ردیف های حمل نخاله و آوار به خارج کارگاه، حجم آواری که حمل می شود درصورتی که قبل از حمل متراکم و حاوی قطعات خشت و آجرهای فرسوده ی غیر قابل مصرف باشد، ضریب تراکم 1.1 با تأیید مهندس مشاور قابل اعمال است.

16. در بهای واحد ردیف های این فصل، توده کردن لحاظ شده است و اضافه ای بابت آن پرداخت نخواهد شد.

17. در ردیف 010119، مبنای محاسبه، بر اساس حجم روی کار می باشد.

18. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول صفحه بعد درج شده است.

فصل یکم آوار برداری و پاک سازی

مقدمه

1.منظور از داربست فلزی معلق، اجرای داربست برای مرمت پل ها و موارد مشابه است که امکان اجرای داربست از روی زمین میسر نباشد.

2. منظور از داربست حجمی (کفراژ بندی)، اجرای داربست در فضای زیر گنبدها، کنار برج ها، اطراف بادگیرها و موارد مشابه است.

3. نایلون عریض صنعتی ردیف های این فصل با عرض متوسط 4 تا 6 متر است که متناسب با محل اجرا و دستور مهندس مشاور انتخاب می شود.

4. ورق گالوانیزه ردیف های این فصل با ضخامت مناسب در محل اجرا با دستور مهندس مشاور انتخاب می شود.

5. در ردیف های این فصل، چوب الوار برای اجرای مهاربندهای موقت دیوار یا سقف، از چوب آزاد یا تبریزی با طول 3 تا 5 متر و قطر 15 تا 20 سانتی متر استفاده می شود.

6. سطح حفاظ تشده به سطحی اطلاق می شود که در برابر عوامل طبیعی مانند بارندگی، تابش آفتاب و سایر موارد از آن محافظت می شود.

7. هزینه اجرای داربست های حفاظتی حداکثر تا 20 درصد مدت پیش بینی شده در برآورد و برنامه زمان بندی در بخش فعالیت مربوطه قابل افزایش است.

8. منظور از تزئینات معماری، بخشی از هویت و ساختار معماری است که به صورت کالبدی (سازه ای) یا الحاقی برای پوشاندن سطوح با مصالح مناسب و مستحکم استفاده می شود.

9. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

فصل دوم حفاظت اضطراری

مقدمه

1.ردیف های این فصل، برای انتقال خاک، نخاله و آواری است که به خارج کارگاه حمل و یا داخل کارگاه جابجا می شوند، بهای واحد این ردیف یک بار قابل پرداخت است. به عبارت دیگر، برای انباشتن (دپو کردن) و بارگیری مجدد، پرداختی صورت نخواهد گرفت. چنانچه برحسب ضرورت و موقعیت کار، حمل مجدد اجتناب ناپذیر باشد، هزینه حمل و بارگیری طبق دستور کار مهندس مشاور و صور تجلسه ای که به تأیید کارفرما رسیده باشد، از فصل دوم فهرست بهای واحد پایه رشته ابنیه با عنوان “عملیات خاکی” قابل پرداخت است.

2. هزینه حمل با وسایل دستی تا 200 متر لحاظ شده است و اضافه بر آن با دستور مهندس مشاور قابل محاسبه می باشد.

3. تعیین ردیف حمل و نحوه انتقال خاک، نخاله و آوار مطابق هر یک از ردیف های این فصل، توسط مهندس مشاور تعیین می شود.

4. ردیف 030101، حمل به وسیله کارگر و یا استفاده از هرنوع وسایل دستی مانند فرغون (چرخ دستی) یا زنبه می باشد.

5. ردیف 030104، حمل به وسیله کارگر با گونی بدون استفاده از وسایل دستی مانند فرغون یا زنبه می باشد.

6. ردیف 030105، برای انتقال از عمق بیش از 6 متر نسبت به سطح همکف مانند پایاب و آب انبار می باشد.

7. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

شماره گروه شرح مختصر گروه شماره گروه شرح مختصر گروه
1 انتقال خاک، نخاله و آوار

مقدمه

1.ابعاد خشت سنتی در ردیف های این فصل 5*20*20 سانتی متر است.

2. حجم حفره یا سوراخ های با مقطع کمتر از 0.05 مترمربع، از حجم خشت کاری یا طاق کسر نخواهد شد و از بابت ایجاد چنین حفره یا سوراخ هایی در خشت کاری، پرداخت جداگانه ای صورت نخواهد گرفت.

3. مساحت مورد محاسبه در ردیف های این فصل، قسمت نمایان طاق و تویزه (دهانه به دهانه) می باشد که سطح دوبعدی آن (حاصل ضرب طول در عرض (پلان معکوس)) محاسبه می شود.

4. ردیف های پی بندی و تثبیت جرزها برای حداکثر تا ارتفاع 90 سانتی متر از سطح زمین است.

5. هزینه دوغاب ریزی (گچ تیز) روی کارهای خشتی و سقف در ردیف ها منظور شده است و از این بابت پرداخت جداگانه ای صورت نخواهد گرفت.

6. در ردیف های مربوط به دوخت و دوز، روش کار و مصالح برحسب نوع دوخت و دوز توسط مهندس مشاور تعیین می شود.

7. در این فصل نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات برمبنای مقادیر ذیل می باشد. در مواردی که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، لازم است به تأیید مهندس مشاور برسد، در این حالت قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

ملات گل آهک: 1:3 ملات گچ و خاک: 1:2

8. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

فصل چهارم عملیات مرمتی با خشت

مقدمه

1.ابعاد آجرهای سنتی موضوع این فصل، به شرح جدول زیر می باشد .تغییرات ضخامت آجر در حدود 0.5 تا 1.5 سانتی متر با اندازه های زیر یکسان محاسبه می شود: (واحد سانتی متر)

عملیات مرمتی با آجر

2. ابعاد آجر فشاری در این فصل، حدود 5.5*10*21 سانتی متر است. دیوارچینی به ضخامت یک ونیم آجره حدود 35 سانتی متر، یک آجره حدود 22 سانتی متر و نیم آجره 11 سانتی متر است.

3. حجم حفره یا سوراخ های با مقطع کمتر از 0.05 متر مربع، از حجم آجرکاری یا طاق کسر نخواهد شد و بابت ایجاد چنین حفره یا سوراخ هایی در آجرکاری، پرداخت جداگانه ای صورت نخواهد گرفت.

4. هزینه دوغاب ریزی روی کارهای آجری و سقف در قیمت های واحد مربوط منظور شده است و از این بابت پرداخت جداگانه ای صورت نخواهد گرفت.

5. ردیف های هره چینی این فصل، برای پهنای یک آجر در لبه بام، پله، دور پنجره ها، پایین دیوار و باغچه لحاظ شده است و درصورتی که بیش از یک ردیف اجرا شود از ردیف های فصل هشتم (فرش کف) این فهرست بها قابل پرداخت می باشد.

6. کلیه مصالح مورد مصرف در این فصل باید طبق مشخصات از نوع مرغوب، درجه یک و مورد تأیید مهندس مشاور باشد.

7. در ردیف های این فصل آجر موجود، آجری است که در کارگاه و از محل آواربرداری و پاک سازی بدست آمده یا به هزینه و توسط کارفرما به کارگاه منتقل می شود.

8. مساحت مورد محاسبه در ردیف های این فصل، قسمت نمایان طاق و تویزه (دهانه به دهانه) میباشد که سطح دوبعدی آن (حاصل ضرب طول در عرض (پلان معکوس)) محاسبه می شود.

9. ردیف های پی بندی و تثبیت جرزها برای حداکثر تا ارتفاع 90 سانتیمتر از سطح زمین می باشد.

10. آهک منظور شده در ردیف های مربوط، آهک سفید معمولی(هوایی) است.

11. واحد محاسبه در ردیف های مرمت نما (ردیف های 050501 الی 050508 و 051301 الی 051306 ) چنانچه در هر مترمربع کمتر از 16 عدد آجر آسیب دیده باشد، قالب، و در صورتی که بیش از 16 عدد باشد، مترمربع و از ردیف های نماچینی قابل محاسبه است.

12. در ردیف های دوخت و دوز، روش کار و مصالح مورد نیاز برحسب نوع دوخت و دوز توسط مهندس مشاور تعیین می شود.

13. در این فصل نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات برمبنای مقادیر ذیل می باشد. در مواردی که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، لازم است به تأیید مهندس مشاور برسد، در این حالت قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

ملات گل آهک: 1:3 ملات ماسه آهک: 1:3 ملات باتارد: 1:2:8 ملات گچ و خاک: 1:2

14. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول صفحه بعد درج شده است.

فصل پنجم

مقدمه

1.تمام سنگ های موضوع ردیف های این فصل (چنانچه در اسناد و مدارک پیمان، معدن ویژه ای مشخص نشده باشد)، لازم است از منطقه اجرای پروژه با توجه به مشخصات فنی، پس از تأیید مهندس مشاور یا کارفرما تهیه شود.

2. اندازه گیری براساس سطح کار نمایان سنگ محاسبه می شود.

3. سطحی که با سطح افقی زاویه 30 درجه یا بیشتر تشکیل می دهد، سطح قائم و در غیر این صورت، سطح افقی محسوب میشود.

4. تعاریف و مشخصات سنگهای مصرفی در این فصل بر اساس نشریه شماره 90 با عنوان (( دیواره های سنگی)) می باشد.

5. سنگ های موضوع این فصل، در اندازه ای است که با نیروی انسانی قابل جابجایی باشد. سنگ های بزرگ که حمل و جابجایی آن نیاز به ماشین دارد، مشمول ردیف های این فصل نیستند.

6. در صورتی که برای سنگ های مصرفی محدودیت در دو بعد سنگ مشخص شده باشد، یا شکل سنگ ها به طریقی انتخاب شود که دارای زوایای قائم نباشند، به منظور جبران هزینه های مربوط به حکمی بودن سنگ های پلاک، 10 درصد به بهای واحد ردیف مربوط اضافه می شود.

7. در ردیف های مربوط به طاق و تویزه این فصل، تهیه مصالح، شابلون، ترازبندی، شمع بندی، داربست، قالب بندی و نگهداری از آن، بازکردن قالب ها و مانند آن، در بهای واحد ردیف ها منظور شده است و از این بابت پرداخت جداگانه ای انجام نمی شود.

8. اندازه گیری و پرداخت بهای واحد ردیف های طاق و تویزه این فصل، برمبنای سطح کامل سقف اجرا شده صورت میگیرد و مرز مبنای اندازه گیری سقف، جداره خارجی طاق یا تویزه است.

9. سنگ پاشنه، سنگ تخت و پهنی است که در پایین پایه درب یا دروازه، برای تعبیه لولای پایینی یا کرسی دیوار به کار می رود.

10. ردیف های 061401 و 061402، صرفا برای تهیه، آماده سازی و نصب سنگ هایی که به منظور جایگزینی و مشابه سازی با سنگ های قدیمی که از بین رفته است استفاده می شود.

11. در ردیف های مربوط به دوخت و دوز، روش کار و مصالح برحسب نوع دوخت و دوز توسط مهندس مشاور تعیین می شود.

12. در این فصل نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات برمبنای مقادیر ذیل می باشد.در مواردس که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، لازم است به تأیید مهندس مشاور برسد، در این حالت قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

ملات گل آهک: 1:3 ملات گچ و خاک: 1:2 ملات باتارد: 1:2:8

13. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول صفحه بعد درج شده است.

فصل ششم عملیات مرمتی با سنگ

مقدمه

1.تمام چوب های موضوع این فصل، باید فرآوری شده باشد و قبل از مصرف به تأیید مهندس مشاور برسد.

2. منظور از چوب جنگلی در ردیف های این فصل، چوب های آزاد، چنار، سپیدار، ملچ، افرا، راش، نمدار و ممرز است.

3. منظور از چوب نراد خارجی، چوبهای روسی یا مشابه است. چوبهای کاج وارداتی معروف به چوب روسی، اعم از این که محصول کشور روسیه یا سایر کشورها باشد، تخته نراد خارجی نامیده می شود.

4. حسب ضرورت و دستور کار مهندس مشاور یا کارفرما و رعایت اصول محیط زیست، می تواند از چوب جنگلی مرغوب استفاده شود.

5. اندازه گیری کارهای چوبی، براساس ابعاد درج شده در نقشه ها و مشخصات انجام می شود.

6. در بهای واحدهای ردیف های این فصل، هزینه چسب، پیچ، میخ، اسکوپ و سایر لوازم اتصال منظور شده است.

7. منظوراز پلک در ردیف 071202، چوب های باریک روی ترکه و لاپه در راستای سره چوب ها می باشد.

8. منظور از دستک صراحی در ردیف 071506، چوب های خراطی ساده به ارتفاع 70 سانتی متر میباشد که به عنوان نرده مورد استفاده قرار می گیرد.

9. در ردیف های 072101، 072102، 072103، 072104، 072105 در عملیات سربندی، از پوشش لت یا گالی یا کلوش یا سفالی استفاده می شود.

10. منظور از عملیات کلاف کشی، اجرای سرنعل، زیرنعل، مشته و اکن می باشد.

11. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

فصل هفتم عملیات مرمتی با چوب

مقدمه

1.در بهای واحد ردیف های این فصل بندکشی کف فرش لحاظ نشده است. هزینه بندکشی از ردیف های مربوط در فصل دهم (اندود کاری و بندکشی) این فهرست بها قابل پرداخت می باشد.

2. در بهای واحد ردیف های این فصل، هزینه شیب بندی کف لحاظ شده است و از این بابت پرداخت جداگانه ای صورت نمی گیرد.

3. ردیف های هره چینی این فصل، برای پهنای حداقل دو آجر لحاظ شده است و درصورتی که به صورت یک ردیف اجرا شود از ردیف های فصل پنجم این فهرست بها (عملیات مرمتی با آجر) قابل پرداخت می باشد.

4. بابت برش کاری آجر در گوشه ها و انتهای ردیف ها و سایر قسمت ها، اضافه بهایی قابل پرداخت نیست.

5. ضخامت ملات مصرفی برای فرش کف، به طور متوسط 3 سانتی متر منظور شده است و هزینه مصالح اضافی مصرف شده و عملیات کرم بندی و پر کردن زیر فرش کف طبق دستور کار مهندس مشاور، جداگانه پرداخت می شود.

6. اندازه گیری سطوح، براساس سطح کار نمایان محاسبه می شود.

7. اندازه گیری سطوح برای بخش های دارای نقش، فقط براساس سطح نقش دار محاسبه میشود و اضافه بهای تعیین شده صرفاً شامل آن قسمت می شود.

8. منظور از نقش آجری، ایجاد نقش یا طرح به وسیله آجر می باشد.

9. در ردیف های این فصل، حداکثر ضخامت سنگ مورد استفاده در کف فرش سنگی بجز در مواردی که مشخص شده است، 10 سانتی متر می باشد.

10. ابعاد آجرهای مورد استفاده در این فصل به شرح زیر می باشد: (واحد: سانتی متر)

11. نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات این فصل، برمبنای مقادیر ذیل است و در مواردی که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، پس از تأیید مهندس مشاور، قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

12. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول صفحه بعد درج شده است.

فصل هشتم کف فرش

مقدمه

1.به بهای واحد ردیف های این فصل، هیچ گونه اضافه بهایی بابت صعوبت، عمق، انحنا و مانند آن، جز آنچه به صراحت مشخص شده است، تعلق نمیگیرد.

2. در این فصل نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات برمبنای مقادیر ذیل می باشد. در مواردی که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، لازم است به تأیید مهندس مشاور برسد، در این حالت قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

فصل نهم کارهای سنتی

3. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

کارهای سنتی

مقدمه

1.قیمت های واحد ردیف های این فصل، برای انجام کار برای هر نوع سطحی می باشد و هیچ گونه اضافه بهایی بابت صعوبت، عمق، انحنا و مانند آن، بجز آنچه به صراحت مشخص شده است، قابل پرداخت نیست.

2. در اندودکاری، سطحی که با سطح افقی زاویه 30 درجه یا بیشتر تشکیل می دهد، سطح قائم و در غیر این صورت، سطح افقی محسوب میشود.

3. در اندودکاری، سطح کار پوشیده شده با اندود ملاک اندازه گیری است و برای صعوبت اجرای فصل مشترک پخی یا گردی نبش ها و یا چفتت ها، به جز آنچه در ردیفها پیش بینی شده است اضافه بهایی پرداخت نمی شود.

4. در بندکشی، سطح نمایی که بندکشی میشود اندازه گیری خواهد شد و سطح سوراخ هایی که هر کدام از 0.1 مترمربع کمتر باشد، از سطح بندکشی کسر نخواهد شد.

5. در بندکشی، تمیز کردن سطح زیر کار، خارج کردن ملات اضافی و همچنین آب پاشی در بهای واحد ردیف های مربوط منظور شده است.

6. در ردیف های 100413 و 100415، بندکشی برجسته با ضخامت 4 تا 5 میلی متر بدون احتساب بندکشی زیر کار، تمیزکاری و رنگ آمیزی لحاظ شده است.

7. ردیف 100214، برای مواردی است که مساحت هر لکه مرمت حداکثر یک متر مربع یا سطح مورد مرمت حداکثر 30 درصد سطح کار باشد.

8. در این فصل نسبت ملات به کار رفته در شرح عملیات برمبنای مقادیر ذیل م یباشد.در مواردی که نیاز باشد از نسبت های دیگری متناسب با محل کار استفاده شود، لازم است به تأیید مهندس مشاور برسد، در این حالت قیمت آن جداگانه محاسبه می شود.

ملات گچ نیم کوب: 1:5 ملات کاه گل دیوار: 1:5 ملات کاه گل بام: 1:5 ملات سیم گل: 1:6

 

9. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

فصل دهم اندود کاری و بندکشی

مقدمه

1.هزینه حمل با وسایل دستی بیش از 200 متر قابل پرداخت نیست، مگر اینکه فاصله حمل با وسایل دستی بیش از 200 متر به تأیید مهندس مشاور رسیده باشد.

2. بارگیری و حمل مصالح از محل خرید (داخل شهر) تا شعاع 30 کیلومتری محل کارگاه بوسیله کامیونت، وانت، تراکتور و موتور سه چرخه براساس ردیف های این فصل محاسبه می شود.

3. بارگیری و حمل مصالح از محل تولید تا فاصله 30 کیلومتری کارگاه با هر نوع وسیله بر اساس فصل بیست و هشتم فهرست بهای واحد پایه رشته ابنیه محاسبه می شود.

4. ردیف 110201، برای حمل نخاله های حاصل از عملیات خاکی از سطح دسترسی بنا به محل بارگیری وسیله نقلیه است که حسب مورد استفاده می شود.

5. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

فصل یازدهم حمل و نقل

مقدمه

1.کارهای دستمزدی موضوع این فصل برای کارهایی است که مصالح آنها به هزینه یا توسط کارفرما تهیه می شود.

2. روچوب کردن شامل عملیات جک زدن، مهاردیوار، سقف وستون ها، داربست بندی، تراش و اندازه کردن چوب های چهارتراش و مهار آنها و سایر عملیات تکمیلی می باشد. سطح مورد محاسبه در این ردیف، مساحت کاری است که استحکام بخشی در آن انجام می شود. هزینه بهای واحد مصالح، کلاف کشی و آهن آلات مصرف شده از ردیف های مربوطه در فهرست بهای واحد پایه رشته ابنیه محاسبه می شود.

3. به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز، شماره و شرح مختصر گروه های این فصل در جدول ذیل درج شده است.

شماره گروه شرح مختصر گروه شماره گروه شرح مختصر گروه
01 مرمت و تثبیت بخش های فرسوده خشتی 03 درز نمودن و گونیا کردن قطعات سنگی بزرگ
02 روچوب کردن 04 تیشه زنی

مقدمه

1.مصالح پای کار، به مصالحی اطلاق می شود که برای اجرای موضوع پیمان، مورد نیاز باشد و در کار نصب شود با توجه به برنامه زمانبندی اجرای کار، طبق مشخصات فنی توسط پیمانکار تهیه و در کارگاه به طور مرتب به شکلی انبار شود که قابل اندازه گیری یا شمارش باشد. هنگام ورود مصالح به کارگاه، باید صورت جلسه ورود که در آن، نوع، مقدار و تاریخ ورود مشخص شده است، با حضور مهندس مشاور تنظیم شود.

2. در قیمت ردیف های فهرست ضمیمه، هزینه بارگیری، حمل تا فاصله پیش بینی شده در ردیف های فصل های مربوط و باراندازی مصالح در کارگاه به صورت منظم، در نظر گرفته شده است و هیچ گونه پرداختی برای حمل مازاد مصالح، به استثنای موارد پیش بینی شده در مقدمه فصل ها، انجام نمی شود.

3. هنگام تهیه صورت وضعیت موقت، مقدار مصالح پای کار، اندازه گیری می شود و برای تقویت بنیه مالی پیمانکار، 70 درصد بهای مصالح پای کار و هزینه حمل بدون اعمال ضریب 0.7 (برای مصالحی که مشمول هزینه حمل مازاد می شوند)، با احتساب ضریب منطقه ای، ضریب بالاسری و ضریب پیشنهادی پیمانکار، در صورت وضعیت ها منظور می شود.

4. تمام مصالح پای کار، پس از منظور شدن در صورت وضعیت ، متعلق به کارفرماست و پیمانکار حق خارج کردن آن ها را از محوطه کارگاه ندارد، مگر مصالحی که برای اجرای موضو ع پیمان، ضرورتی نداشته باشد. که در این صورت، پس از کسر آن از صورت وضعیت ( چنانچه در صورت وضعیت منظور شده باشد)، پیمانکار می تواند با پیشنهاد مهندس مشاور و موافقت کارفرما، آن ها را از کارگاه خارج کند.

5. مسوولیت حفظ و نگهداری مصالح پای کار، در مدت پیمان، به عهده پیمانکار است و پیمانکار باید آن ها را در محل مناسبی که در مقابل عوامل جوی و سایر عوامل مصون باشد، انبار کند.

6. نرخ مصالح تعیین شده در فهرست مصالح پای کار، تنها برای محاسبه بهای مصالح پای کار در صورت وضعیت های موقت در نظرگرفته شده است، و قابل استفاده یا استناد در سایر موارد نیست.

7. در آخرین صورت وضعیت موقت پس از تحویل موقت، و صورت وضعیت قطعی، نباید هیچ نوع مصالح پای کار منظور شود. مصالح مازاد بر مصرف که در کارگاه باقی مانده و متعلق به پیمانکار است، باید توسط پیمانکار از کارگاه خارج شود.

هزینه بالاسری، به طور کلی به هزینه بالاسری عمومی و هزینه بالاسری کار، به شرح زیر تفکیک می شود.

1.هزینه بالاسری عمومی

این هزینه از نوع هزینه هایی است که نمی توان آنها را به کار مشخصی مربوط کرد، مانند هزینه های درج شده در زیر:

1-1. هزینه دستمزد نیروی انسانی دفتر مرکزی، شامل نیروی انسانی مدیریت شرکت، دفتر فنی، اموراداری و مالی، تدارکات و خدمات.

2-1. هزینه بیمه های عمومی و حق بیمه کارکنان دفتر مرکزی (سهم کارفرما)، به انضمام هزینه بیمه بیکاری کارکنان دفتر مرکزی.

3-1. هزینه وسایل نقلیه دفتر مرکزی و هزینه های ایاب و ذهاب که توسط کارمندان یا مدیران، با وسایل نقلیه عمومی انجام می شود.

4-1. هزینه سرمایه گذاری یا اجاره محل دفتر مرکزی.

5-1. هزینه نگهداری دفتر مرکزی.

6-1. هزینه استهلاک وسایل دفتری دفتر مرکزی.

7-1. هزینه آب، برق، و سوخت دفتر مرکزی.

8-1. هزینه مخابرات و پست دفتر مرکزی.

9-1. هزینه پذیرایی و آبدارخانه دفتر مرکزی.

10-1. هزینه لوازم التحریر و ملزومات دفتر مرکزی.

11-1. هزینه فتوکپی و چاپ نقشه در دفتر مرکزی.

12-1. هزینه تهیه اسناد، برای شرکت در مناقصه ها.

13-1. هزینه ضمانت نامه شرکت در مناقصه ها.

14-1. هزینه های متفرقه، شامل هزینه های حقوقی و قضایی، نشریات، عضویت در مجامع، و مانند آنها.

15-1. هزینه عوارض شهرداری برای دفتر مرکزی.

16-1. هزینه سرمایه گذاری یا اجاره و هزینه های نگهداری و بهره برداری از انبار مرکزی.

17-1. هزینه دستگاه ها و تجهیزات رایانه ای دفتر مرکزی.

2. هزینه بالاسری کار

این هزینه، از نوع هزینه هایی است که می توان آن را به کار مشخصی مربوط کرد، مانند هزینه های درج شده در زیر:

1-2. هزینه های سرمایه گذاری که شامل موارد زیر است:

1-1-2. هزینه تنخواه در گردش پیمانکار، با توجه به وجوه پیش پرداخت که نزد پیمانکار است.

2-1-2. هزینه ناشی از وجوه نقدی آن قسمت از حسن انجام کار که نزد کارفرماست.

2-2. هزینه ضمانت نامه ها، که شامل موارد زیر است:

1-2-2. هزینه ضمانت نامه انجام تعهدات.

2-2-2. هزینه ضمانت نامه پیش پرداخت.

3-2-2. هزینه ضمانت نامه وجوه حسن اجرای کار.

3-2. هزینه مالیات.

4-2. سود پیمانکار.

5-2. هزینه های مستمر کارگاه، که شامل موارد زیر است:

1-5-2. هزینه دستمزد نیروی انسانی سرپرستی عمومی کارگاه، دفتر فنی ، اداری، مالی و تدارکات، کمپ و کانتین و خدمات. همچنین، هزینه دستمزد سایر عوامل کارگاه که در قیمت ردیف های فهرست بها و هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور نشده است.

2-5-2. هزینه نیروی انسانی خدماتی که در اختیار کارفرما و مهندس مشاور برای بازرسی و آزمایش قرار می گیرد.

3-5-2. هزینه سفر مدیران و کارکنان دفتر مرکزی به کارگاه و سایر نقاط، برای کار مربوط.

4-5-2. هزینه تهیه نسخه های اضافی اسناد و مدارک پیمان.

5-5-2. هزینه غذای کارکنان و کارمندان پیمانکار.

6-5-2. هزینه پذیرایی کارگاه.

7-5-2. هزینه های پست، مخابرات، ارتباطات، سفر مسوولان کارگاه و هزینه های متفرقه.

8-5-2. هزینه تامین وسیله نقلیه برای تدارکات کارگاه.

9-5-2. هزینه فتوکپی، چاپ، لوازم التحریر و ملزومات.

10-5-2. هزینه آزمایش های پیمانکار.

6-2. هزینه های تهیه مدارک فنی و تحویل کار.

1-6-2. هزینه های تهیه عکس و فیلم.

2-6-2. هزینه تهیه نقشه های کارگاهی (Shop Drawings)، در حد نیاز کار.

3-6-2. هزینه تهیه نقشه های چون ساخت (As Bulit Drawings).

4-6-2. هزینه های برنامه ریزی و کنترل پروژه.

5-6-2. هزینه های نگهداری عملیات انجام شده تا زمان تحویل موقت.

6-6-2. هزینه های مربوط به امور تحویل موقت و تحویل قطعی.

توضیح 1) هزینه دستمزد نیروی انسانی شاغل در تعمیرگاه ماشین آلات جزو هزینه ساعتی ماشین آلات پیش بینی شده است و از این بابت هزینه ای در هزینه های بالاسری منظور نشده است.

توضیح 2) در طرح های تملک دارایی های سرمایه ای، چون هزینه های بیمه سهم کارفرما، بیمه بیکاری نیروی انسانی کارگاه، مالیات بر ارزش افزوده و همچنین هزینه عوارض شهرداری (برای پیمان های مشمو ل)، توسط دستگاه های اجرایی از محل اعتبار طرح پرداخت می شود، هزینه ای از بابت آن ها در هزینه های بالاسری منظور نشده است.

این دستورالعمل، به صورت عمومی و برای استفاده در رشته های مختلف تهیه شده است ، از این رو، در کارهای مربوط به هر رشته، باید به تناسب ماهیت و نیاز آن کار، مفاد این دستورالعمل مورد استفاده قرار گیرد.

1.تعاریف

1-1. تجهیز کارگاه، عبارت از عملیات، اقدام ها و تدارکاتی است که باید به صورت موقت برای دوره اجرا انجام شود، تا آغاز و انجام دادن عملیات موضوع پیمان، طبق اسناد و مدارک پیمان، میسر شود.

2-1. ساختمان های پشتیبانی، به ساختمانی گفته می شود که برای پشتیبانی عملیات اجرایی، مورد بهره برداری قرار می گیرند، مانند کارگاه های سر پوشیده، شامل کارگاه های تاسیساتی، آهنگری، نجاری، آرماتوربندی، باطری سازی، صافکاری، نقاشی، ساخت قطعات پیش ساخته و مانند آن، تعمیرگاه های سرپوشیده ماشین آلات، انبارهای سرپوشیده، انبار مواد منفجره، آزمایشگاه پیمانکار، اتاق محل ترانسفورماتورها و مولدهای برق، ایستگاه سوخت رسانی و…

3-1. ساختمان های عمومی، به ساختمانی گفته می شود که برای افراد مستقر در کارگاه و سرویس دادن به آن ها، مورد استفاده قرار گیرد، مانند دفاتر کار، نمازخانه، مهمانسرا، ساختمان های مسکونی، غذاخوری، آشپزخانه، نانوایی، فروشگاه، درمانگاه، رختشویخانه، تلفنخانه، پارکینگ های سرپوشیده.

4-1. محوطه سازی، شامل خیابان بندی، سیستم جمع آوری و دفع آب های سطحی و فاضلاب، ایجاد خاکریز و کانال های هدایت آب و تمهیدات دیگر برای حفاظت کارگاه در مقابل سیل، فضای سبز، انبارهای روباز، زمین های ورزشی، پارکینگ های روباز، حصارکشی، تامین روشنایی محوطه، تامین تجهیزات ایمنی و حفاظت و کارهای مشابه است.

5-1. منظور از ورودی کارگاه، محل یا محل هایی از کارگاه است که در آن، آب، برق، گاز و مخابرات مورد نیاز اجرای کار، از سوی کارفرما تامین و تحویل پیمانکار می شود. مشخصات ورودی کارگاه برای تامین هر یک از نیازهای پیشگفته، در شرایط خصوصی پیمان تعیین می شود.

6-1. انبار کارگاه، محل یا محل هایی از کارگاه است که با توجه به طرح جانمایی تجهیز کارگاه، برای نگهداری و حفاظت مصالح و تجهیزات با رعایت دستورالعمل های مربوط، از آن ها استفاده می شود.

7-1. راه دسترسی، راهی است که یکی از راه های موجود کشور را به کارگاه متصل کند.

8-1. راه های سرویس، راه هایی هستند که برای دستیابی به محل اجرای عملیات، احداث شود.

9-1. راه های ارتباطی، راه هایی هستند که معادن مصالح، منابع آب، محل قرضه، انبار مواد منفجره و مانند آن را، به طور مستقیم یا با واسطه راه های دیگر، به محل اجرای عملیات متصل می کنند.

10-1. راه انحرافی، راهی است، که برای تامین تردد وسایل نقلیه عمومی که قبلا” از مسیر موجود انجام می شد، اما به علت انجام عملیات موضوع پیمان قطع شده است، احداث شود.

11-1. منظور از تامین در شرح ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه، فراهم کردن ساختمان ها، تاسیسات و ماشین آلات، به روش احداث یا کارگاه یا دراختیار گرفتن آن ها از امکانات موجود درمحل، به صورت خریدخدمت یا اجاره و اقدام های مربوط به نگهداری و بهره برداری از آن ها می باشد.

12-1. برچیدن کارگاه، عبارت از جمع آوری مصالح، تاسیسات و ساختمان های موقت، خارج کردن مصالح، تجهیزات، ماشین آلات و دیگر تدارکات پیمانکار از کارگاه، تسطیح، تمیز کردن و در صورت لزوم به شکل اول برگرداندن زمین ها و محل های تحویلی کارفرما، طبق نظر کارفرماست.

2. روش تهیه برآورد

1-2. مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده برآورد، باید با توجه به شرایط و نیاز هر کار و همچنین، روش انتخاب شده برای اجرای آن، اقتصادی ترین روش برای تجهیز کارگاه را تعیین و بر مبنای آن، هزینه های مربوط را طبق ردیف های پیش بینی شده در فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه این پیوست، بر حسب قیمت های محل اجرای عملیات و با منظور نمودن هزینه های بالاسری به صورت مقطوع برآورد کرده و در برابر ردیف های مورد نظر، درج کند و چنانچه مشخصات ویژه ای برای تجهیز و برچیدن کارگاه لازم باشد، آن را در اسناد مناقصه و پیمان، پیش بینی کند. تجهیز کارگاه، صرفا بر اساس ردیف های مندرج در این پیوست و جدول، برآورد و پرداخت می شود و اضافه کردن ردیف با هر عنوان از جمله ستاره دار مجاز نمی باشد.

برای ساختمان هایی که احداث می شود، ارزش مصالح بازیافتی، از هزینه احداث کسر شده و حاصل، به عنوان برآورد آن ها منظور می شود. در مورد ساختمان های پیش ساخته، مانند کاروان ها و قطعات پیش ساخته ساختمان ها، مانند قاب های فلزی، هزینه حمل و نصب، استهلاک و سرمایه گذاری آن ها، در طول اجرای کار محاسبه شده و جزو برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور می شود. در پیمان هایی که از چند رشته فهرست بهای واحد استفاده می شود، تنها یک فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه برای کل کار تهیه می شود.

2-2. ساختمان ها، تاسیسات و راه هایی که در برآورد هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه منظور می شود، به صورت موقت و برای دوره اجرا در نظر گرفته می شود. به منظور تقلیل هزینه های تجهیز کارگاه، با اولویت دادن به اجرای تاسیسات جنبی یا زیربنایی که در طرح برای دوره بهره برداری پیش بینی شده است و در دوره اجرا نیاز خواهد بود، از تاسیسات یاد شده به عنوان تجهیز کارگاه استفاده شود و این موضوع در اسناد و مدارک پیمان درج شود. در این حالت هزینه آن ها با استفاده از فهرست های بهای واحد رشته مربوط محاسبه و در برآورد هزینه اجرای کار منظور می شود. چنانچه برای تامین آب، برق، گاز، مخابرات و راه های کارگاه یا تامین ساختمان های مسکونی، اداری، پشتیبانی و عمومی یا سایر موارد، از تاسیسات جنبی یا زیربنایی که برای دوران بهره برداری از طرح پیش بینی می شود استفاده شود، با توجه به اینکه هزینه آن ها در ردیف های فصل های مربوط پیش بینی شده است، هزینه ای برای ایجاد تاسیسات یاد شده در تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمی شود.

تبصره) در پیمان هایی که مشمول خاتمه یا فسخ میشوند، ارزش مصالح بازیافتی ساختمان های احداث شده تا زمان خاتمه یا فسخ، با توجه به میزان تجهیز انجام شده و سایر شرایط مربوط، بین کارفرما و پیمانکار توافق می شود.

3-2. نحوه تامین آب، برق، گاز و مخابرات کارگاه در دوره اجرا، باید در شرایط خصوصی پیمان، مشخص شود. چنانچه برای انتقال آب، برق، گاز و برقراری ارتباط مخابراتی، از شبکه سراسری یا محلی تا ورودی کارگاه، لوله کشی، کانال کشی و کابل کشی، برای دوره اجرا لازم باشد، باید چگونگی انجام دادن آن در شرایط خصوصی پیمان، پیش بینی شود.

4-2. چنانچه کارفرما در نظر داشته باشد تدارک برق رسانی تا ورودی کارگاه را به عهده بگیرد، که کارهای آن، شامل نصب ترانسفورماتور و متعلقات آن، کابل کشی از برق شبکه تا ورودی کارگاه، پرداخت تعرفه های ثابت برق (دیماند) و هزینه های انشعاب و اشتراک برق و سایر کارهای مشابه است، تعهدات کارفرما در این زمینه، به طور مشخص در شرایط خصوصی پیمان درج می شود و هزینه ای از این بابت در تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور نمی شود. چنانچه تدارک برق رسانی تا ورودی کارگاه به عهده کارفرما نباشد، هزینه آن برآورد و پس از کسر هزینه های قابل برگشت در پایان کار، باقیمانده جزو هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه پیش بینی می شود.

5-2. در صورتی که کارفرما در نظر دارد تامین آب رسانی تا ورودی کارگاه یا احداث چاه آ ب را به عهده بگیرد، در حالت استفاده از شبکه عمومی آب که کارهای آن، شامل اجرای خط انتقال آب از شبکه تا ورودی کارگاه، پرداخت هزینه های اشتراک و انشعاب آب و سایر کارهای مشابه است، یا احداث چاه عمیق یا نیمه عمیق و پرداخت هزینه های برداشت آب، تعهدات کارفرما در این زمینه، در اسناد و مدارک پیمان درج می شود و هزینه ای از این بابت در تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمی شود. چنانچه تدارک آبرسانی تا ورودی کارگاه یا احداث چاه آب، به عهده کارفرما نباشد، هزینه آن پس از کسر هزینه های قابل برگشت در پایان کار، جزو هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور می شود.

6-2. چنانچه برای دسترسی به کارگاه در دوره اجرا نیاز به راه دسترسی باشد، باید چگونگی احداث آن در شرایط خصوصی پیمان پیش بینی شود. در صورتی که بر اساس اسناد و مدارک پیمان احداث راه دسترسی به عهده کارفرما باشد، هزینه ای از این بابت در ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمی شود. در حالتی که احداث راه دسترسی به عهده کارفرما نباشد، هزینه آن با استفاده از فهرست بهای واحد پایه رشته راه، راه آهن و بان فرودگاه محاسبه و به صورت مقطوع در برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه پیش بینی می شود.

7-2. با وجود این که طبق شرایط عمومی پیمان، تامین زمین برای تجهیز کارگاه به عهده کارفرماست، چنانچه کارفرما در نظر داشته باشد تمام یا قسمتی از زمین تجهیز کارگاه توسط پیمانکار تامین شود، باید تامین زمین از سوی پیمانکار را در شرایط خصوصی پیمان پیش بینی کرده و هزینه اجاره آن را جزو برآورد هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور کند.

8-2. به استثنای تعهداتی که در این فهرست بها و شرایط عمومی پیمان در مورد تجهیز کارگاه به عهده کارفرماست، هر نوع تسهیلات دیگری که کارفرما در نظر دارد برای تجهیز کارگاه در اختیار پیمانکار قراردهد، باید آنرا در شرایط خصوصی پیمان پیش بینی کند.

9-2. هزینه تجهیز کارگاه هایی مانند تاسیسات، آهنگری، نجاری، آرماتوربندی و ساخت قطعات پیش ساخته، در بهای واحد ردیف های فصل های مربوط، محاسبه شده است و از این بابت، در ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه، هزینه ای منظور نمی شود.

10-2. هزینه تجهیز تعمیرگاه های ماشین آلات در هزینه ساعتی ماشین آلات، در ردیف های فصل های مربوط در نظر گرفته شده است و از این بابت، هزینه ای در ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمی شود.

11-2. هزینه آب و برق مصرفی برای اجرای کار، در بهای واحد ردیف ها در فصل های مربوط، محاسبه شده است و از این بابت، هزینه ای در ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور نمی شود.

12-2. هزینه غذای کارمندان پیمانکار در کارگاه، در هزینه بالاسری (هزینه های مستمر کارگاه ) پیش بینی شده است. در کارهایی که لازم است پیمانکار هزینه یا کمک هزینه هایی برای تامین غذای کارگران پرداخت کند، این هزینه جزو هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه منظور می شود.

13-2. در کارهایی که تامین غذای کارمندان کارفرما، مهندس مشاور و آزمایشگاه، در کارگاه ضروری است، شمار استفاده کننده از غذا، در شرایط خصوصی پیمان تعیین می شود. و هزینه آن به طور مقطوع برآورد می شود و جزو هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور می شود.

14-2. پیش بینی هزینه تامین وسیله نقلیه مورد نیاز کارفرما، مهندس مشاور و آزمایشگاه توسط پیمانکار، در برآورد هزینه اجرای کار مجاز نیست.

15-2. هزینه راه های انحرافی، جزو ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمی شود. حجم عملیات مربوط به راه های انحرافی، بر اساس فهرست بهای پایه رشته راه، راه آهن و بان فرودگاه، محاسبه شده و مقادیر آن در فهرست بها و مقادیر کار، منظور و برآورد می شود.

16-2. نقشه و مشخصات ساختمان های دفاتر و محل سکونت کارکنان کارفرما، مهندس مشاور و آزمایشگاه، در اسناد مناقصه درج شده، هزینه اجرای آن ها، با توجه به نقشه های اجرایی و مشخصات تعیین شده و به صورت مقطو ع برآورد می شود.

17-2. جمع مبالغ مقطوع هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، بدون احتساب هزینه های مربوط به ردیف های 420301 تا 420303 و 421001 تا 421104، فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه، (که خود این ردیف ها نیز باید به صورت مقطوع منظور شود) نباید از میزان تعیین شده در زیر بیشتر شود. در صورتی که در موارد استثنایی، این هزینه از حد تعیین شده، بیشتر باشد، هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، باید قبل از انجام مناقصه یا ارجاع کار به صورت ترک مناقصه، به تصویب شورای عالی فنی برسد.

1-17-2. کارهای مربوط به فهرست های پایه رشته ابنیه ، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، مرمت بناهای تاریخی، راه، راه آهن و باند فرودگاه، راهداری، آبرسانی روستایی، آبخیزداری و منابع طبیعی، خطو ط انتقال آب، شبکه توزیع آب و شبکه جمع آوری فاضلاب به میزان 4 درصد مبلغ برآورد هزینه اجرای کار بدون هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه.

2-17-2. کارهای مربوط به فهرست های پایه رشته آبیاری تحت فشار و آبیاری و زهکشی، به میزان 5 درصد مبلغ برآورد هزینه اجرای کار بدون هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه.

3-17-2. در کارهایی که برای برآورد هزینه اجرای آن ها بیش از یک رشته فهرست بها استفاده می شود، هر گاه حد مبلغ تجهیز و برچیدن کارگاه رشته های به کار رفته که طبق بندهای 2-17-1 و 2-17-2، تعیین می شود، یکسان نباشد، عددی بین 4 درصد تا 5 درصد به تناسب مبلغ برآورد مربوط به هریک از رشته ها محاسبه می شود.

3. شرایط کلی

1-3. پیمانکار موظف است بی درنگ پس از تحویل کارگاه، با توجه به فهرست تعیین شده برای تجهیز، طرح جانمایی تجهیز کارگاه را تهیه کرده و پس از تایید مهندس مشاور، آن را مبنای تجهیز کارگاه قرار دهد.

2-3. کارفرما با توجه به روش پیش بینی شده در اسناد و مدارک پیمان برای تامین آب، برق، گاز و مخابرات، پیمانکار را به دستگاه های اجرایی و سازمان های دولتی برای گرفتن انشعاب آب، برق، گاز و تلفن و یا گرفتن مجوز احداث چاه عمیق یا نیمه عمیق و موارد مشابه، برای استفاده موقت در دوره ساختمان، معرفی می کند.

3-3. پیمانکار موظف است عملیات تجهیز کارگاه را، در مدت زمان تعیین شده برای تجهیز کارگاه و همچنین شرایط منطقه، در حد متعارف به انجام برساند. در مواردی که مشخصات فنی اجرایی ویژه ای، برای عملیات تجهیز و برچیدن کارگاه در اسناد و مدارک پیمان درج شده باشد، پیمانکار ملزم به رعایت آن است.

4-3. تعهدات کارفرما در زمینه تجهیز و برچیدن کارگاه، در حدی که در اسناد و مدارک پیمان پیش بینی شده است، انجام می شود. تجهیز مازاد بر موارد یا مبالغ پیش بینی شده در پیمان که مورد نیاز انجام کار است، به هزینه پیمانکار است و پرداخت اضافی از این بابت، انجام نمی شود. چنانچه طبق شرایط عمومی پیمان، مبلغ پیمان افزایش پیدا کند، مبلغ مقطوع تجهیز و برچیدن کارگاه تغییر نمی کند و هزینه تجهیز اضافی، تنها برای قیمت جدید (موضوع تبصره بند 2 دستورالعمل نحوه استفاده از قیمت های پایه در تعیین قیمت جدید)، قابل پرداخت است.

5-3. هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، در صورت تامین هر یک از ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه، با توجه به مفاد بند 4، تا سقف مبلغ پیش بینی شده در ردیف های مربوط، پرداخت می شود.

6-3. پیمانکار، موظف است به هزینه خود، ساختمان ها و تاسیسات موقت کارگاه را که برای تجهیز کارگاه احداث می کند، در برابر حوادث اتفاقی، مانند آتش سوزی و سیل، بیمه کند.

7-3. ساختمان ها و تاسیسات مربوط به تجهیز کارگاه که در زمین های تحویلی کارفرما احداث شده است، باید پس از انجام کار برچیده شوند. تجهیزات، و مصالح بازیافتی تجهیز کارگاه (به استثنای تجهیز انجام شده توسط کارفرما)، متعلق به پیمانکار است. به جز ساختمان ها و قطعات پیش ساخته، چنانچه ساختمان ها و تاسیسات تجهیز کارگاه که توسط پیمانکار در زمین کارفرما احداث شده است، مورد نیاز کارفرما باشد، بهای مصالح بازیافتی آن ها، بر اساس نرخ متعارف روز با توافق دو طرف تعیین و با پرداخت وجه آن به پیمانکار، ساختمان ها و تاسیسات یاد شده، به کارفرما واگذار می شود.

4. نحوه پرداخت

1-4. هزینه هر یک از ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه، به تناسب پیشرفت عملیات مربوط به همان ردیف تجهیز و برچیدن کارگاه، محاسبه شده و در صورت وضعیت ها درج می شود.

تبصره ) هزینه ردیف هایی که تامین آن ها به صورت خرید خدمت یا اجاره انجام می شود، چنانچه مربوط به بخشی از کار باشد، به تناسب پیشرفت آن بخش از کار محاسبه می شود و در صورتی که به کل کار مربوط شود، به تناسب پیشرفت عملیات موضوع پیمان، محاسبه و پرداخت می شود.

2-4. هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، پس از احتساب تخفیف یا اضافه پیشنهادی پیمانکار، در صورت وضعیت ها منظور می شود.

3-4. هزینه برچیدن کارگاه، پس از اتمام عملیات و برچیدن کارگاه، در صورت وضعیت منظور و پرداخت می شود.

4-4. در پروژه های با برآورد هزینه اجرای کمتر از 50 میلیارد ریال، در صورت درخواست واحد تهیه کننده برآورد و یا مهندس مشاور، قبل از برگزاری مناقصه و تایید کارفرما، هزینه های مربوط به مهندس مشاور در ردیف های 420301 تا 420304، درج نمی شود و در این حالت بر اساس ضوابط بخشنامه نظارت کارگاهی، هزینه های مربوط، جداگانه به مشاور پرداخت می شود.

اگر در چارچوب موضوع پیمان، کارهای جدیدی به پیمانکار ابلاغ شود، برای تعیین قیمت آن ها به شرح زیر عمل می شود:

1.چنانچه در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) برای کار جدید ابلاغی، قیمت واحد یا مقدار پیش بینی نشده باشد برای تعیین قیمت جدید مطابق بند ج ماده 29 شرایط عمومی پیمان عمل می شود.

2. در صورتی که برای کار جدید ابلاغی در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان قیمت واحد و مقدار پیش بینی شده باشد و یا روش تعیین قیمت واحد آن در مقدمه فصل ها تصریح شده باشد، برای پرداخت قیمت جدید عیناً از همان قیمت با اعمال تمام ضریب های مندرج در پیمان (مانند هزینه های بالاسری مربوط، ضریب پیشنهادی پیمانکار و برحسب مورد سایر ضریب های مربوط) استفاده می شود و حداکثر جمع مبلغ مربوط به این ردیف ها با در نظر گرفتن افزایش مقادیر کار مطابق بند الف ماده 29 شرایط عمومی پیمان تا 25 درصد مبلغ اولیه پیمان است.

تبصره ) چنانچه برای اجرای کارهای موضوع این پیوست، تجهیزات جدید و در نتیجه تجهیز کارگاه اضافی نسبت به تجهیز کارگاه پیش بینی شده در اسناد و مدارک پیمان نیاز باشد، در مورد اقلام اضافی تجهیز و هزینه آن ها، با پیمانکار توافق می شود. مبلغ تجهیز و برچیدن اضافی، حداکثر تا 25 درصد مبلغ مقطوع تجهیز و برچیدن کارگاه پیمان می تواند توافق شود.

1.آجر ختایی: به آجر در ابعاد 5*20*20 سانتی مترآجر مربعی یا ختایی گفته می شود.

2. آجر قزاقی: به آجر در ابعاد 5*10*20 سانتی مترآجر قزاقی اطلاق می شود.

3. اکن: کلا فکشی چوبی روی دیوار.

4. بازسازی: به مفهوم بازگرداندن اثر به وضع شناخته شده قبلی است و شامل درخورسازی، کار جدید، حفاظت از کاربری و تجدید ساختار است و از این نقطه نظر با مرمت متمایز است که اجازه کاربرد مواد جدید در ساختار بافت وجود دارد. شایان توجه است که هرگونه بازسازی می بایست به راحتی قابل تشخیص از قسمت اصلی بنا باشد.

5. پالانه آجری: اجرای چند لایه طاق سبک به صورت تیغه ای بر روی هم.

6. پر: لایه ضربی، روش طاق زنی که هر لای هاش مانند پره ای است.

7. پروازبندی: نرده های بین قاب های سقف، باریکه چوب هایی که برای قاب بندی زیر سقف به کار می رود، چوب های باریک بین تیر ریزی که حصیر پوششی را بر روی آنها می اندازند.

8. پل کوبی: کوبیدن تخته هایی با ابعاد حدودی 3 سانتی متر و عرض 20 سانتی متر و طول 2 متر یا بیشتر بر بالای تیرهای سقف.

9. پک افته (پتکفته): چسباندن آجر بر روی سطوح عمودی و منحنی به منظور پرکردن.

10. چمله: چفدی که کمانی از دایره است، چفدی شامل قسمت کوچکی از دایره.

11. چینه: گل رگه رگه، دیواری که لایه به لایه از ملات گل ساخته شده باشد. دیوار گلی که ممکن است با قالب یا بدون قالب ساخته شود.

12. حفاظت: تمامی علوم و فنونی که بتواند در جهت مطالعه و نگه داشتن اثر هنری یا میراث تاریخی و یا اعتبار فرهنگی مکان مفید و موثر باشد اطلاق می شود. حفاظت در برگیرنده تمام اعمالی است که حیات میراث طبیعی و فرهنگی ما را طولانی تر می نماید.

13. خورمه سازی: ساخت زیر اسبی در انتهای تیرهای چوبی.

14. دوال: خط افقی پیش آمده در حدود چند سانتی متر در سرتاسر قسمتی از بنا به صورت ساده عنصری که بعد از کلاف بندی طاقها، بر روی پنجره ها و جرزهای بالای طاقچه با گچ و با شکلی ساده که برجسته تر از دیوار است، ساخته می شود. کلاف چوبی در بالای طاقچه ها و دور تا دور اتاق به منظور افزایش مقاومت دیوار در برابر نیروهای افقی.

15. رومی: منتسب به روم، طاق به طول خشت، طاق هایی که آجرچینی و یا سنگ چینی آن ها به همان شیوه آجرچینی و سنگ چینی جرزها و یا دیوارها انجام می گیرد. یعنی رگ سنگ ها و آجرها عیناً به همان طریق که در جرزها چیده شده در روی طاق نیز از دو طرف ادامه پیدا کرده و در رأس پوشش به یکدیگر قفل می شوند.

16. زگال، زگالی: دیواری از تیرهای چوبی برهم چیده یا ردیف چوب های افقی و یا مورب.

17. زگمه: دیواری که اسکلت چوبی دارد و فواصل بین آن با نی و شاخه های درخت پر می شود.

18. زیرنال: چوب افقی تحتانی در دیوارکشی چوبی.

19. ساروج: ملاتی متشکل از خاک رس، آهک، خاکستر، ماسه بادی و لوئی (مغز نی) یا موی بز که جهت آب بندی حوض و آب انبار به کار می رود.

20. سرنال: تیر بلند چهار نبشی که تیزی نبش های آن را تراشیده و زده اند و روی ستون ها قرار می گیرد.

21. سربند: چوب افقی بالای دماغه درب.

22. سربندی: سقف شیبدار سفال پوش یا لتپوش یا کالیپوش یا کلوش سر بناها را سربندی گویند.

23. شیر سر: تزئینات انتهای تیرهای سقف به شکلی که در نما کاملاً پوشیده و مخفی شوند. بخش های پیش آمده لبه بام یا زیر سقف های پیش زده که بطور عمده از چوب ساخته شده اند و جنبه تزئینی چشم گیری به نمای فراز بام می بخشند.

24. شرفی: قسمت رخ بام کنگره آجری دور و لبه بام.

25. صراحی: گلدان مانند، کوزه ای شکل، نرده، نوعی نرده کوتاه تزئینی که از چیدن عناصر کوزه ای لعاب دار کنار هم شکل می گیرد.

26. صندوقه سازی: ایجاد فضاهای توخالی در میان دیوار، طاق ها، سقف های منحنی و تخت به منظور سبک کردن و شیب بندی.

27. طاق: سقف منحنی، سقف قوسی شکل و پوشش انحناداری است که بین دو دیوار باربر (جرزها) دو تویزه (لنگه) یا حداقل 4 ستون باربر قرار می گیرد.

28. طاق و تویزه: لنگه طاق و قوس باربری که بار طاق مجاورش را تحمل می کند.

29. طاق دزد: طاق که به صورت پر اجرا شده در مغز کار باقی می ماند، قوسی که به منظور انتقال بخشی از بار بدنه به جرزهای طرفین بر بالای بدنه بالایی نعل درگاه زده می شود.

30. غوره گل: شفته بدون آهک و یا کم آهک، گل خالص کوبیده و گله شده، ترکیبی از کاه و گل ورز داده برای شفته ریزی بام.

31. فتن: پتکفته کردن با سنگ.

32. قیدبندی: مهارکردن، روشی است برای تغییر ارتفاع سقف متشکل از چند دیواره تیغه ای که به صورت موازی و عمودی اجرا شود.

33. قیرچارو: یکی از ملات هایی که بعنوان عایق ضد رطوبت استفاده می شود و از گچ نیم پخته کوبیده شده و گل کوزه گری خالص و نرمه سنگ و شیره آهک تشکیل شده است.

34. کاربندی: از انواع سقف تزئینی یا شیوه ای از شبکه بندی و بافت، مجموعه باریکه طاق های موربی که با همدیگر تلاقی دارند و از تقاطع آنها در مفصل ها، جهت زدن طاق به منظور ایجاد پوشش استفاده می شود.

35. کنو: فضای خالی، طاق کوچک بین دو طاق که علاوه بر عایق نمودن، سطح پشت بام را نیز صاف می کند، پوشش طاق حفره حفره.

36. کنوبندی: ایجاد فضای خالی بین دو قوس از پوشش بنا به منظور تسطیح بام.

37. کنوکشی: شیب بندی بام با استفاده از کنوبندی.

38. کونال بندی: ساخت حجمی در پشت طاق ها در ادامه جرز پایه، شیوه ای برای سبک کردن و یا تخت کردن و شیب بندی سقف در بین چند پوشش گنبدی و یا دو طاق آهنگ با فضاهای مجوف و سبک که از یک پوشش منحنی کوچک و گاهی ستونکی در مرکز آن و یا از یک استوانه توخالی شکل می گیرد. اغلب این شیوه برای استفاده مضاعف از سطح بام به کار می رود و تیزه آن پایین تر از تیزه پوشش اصلی است.

39. گنبد: طاقی است که حول محور قائم(عمود منصف دهانه) چرخانده شود، گنبدها یا به صورت نصف کره توخالی هستند یا قطعه ای از کره توخالی و یا به شکل مخروط، مخروط ضلع دار(هرم)، شلجمی و یا بر اساس شکلی است که از چرخش یکی از انواع قوس های طاق حول محوری که از رأس آن گذشته و به وسط قاعده آن عمود است، حاصل می شود. بنابراین باتوجه به تنوع قوس ها دارای اشکال متنوعی است.گنبدها برای پوشش محل هایی که نقشه آنها به صورت مربع (و یا گاهی مستطیل های نزدیک به مربع) آماده پوشش شده است. نظیر گنبدخانه ها، گنبدهای مرکزی، عرقچین ها در شبستان ها و چهل ستون ها، ایوان ها، گردپوش در هشتی ها و ورودی ها به کار می رود. سطح گنبد به عکس سطح طاق و ازج در تئوری قابل گسترش نیست. از واژه گنبد گاهی در بناهای آرامگاهی با پوشش گنبدی نیز استنباط می شود.

40. لاپه: نصف طولی تیر گرد، چوب های نازکی که برای پوشش زیرین سقف به کار می رود.

41. لاپوش یا تیغه ای: در این روش آجرها به صورت تیغه ای به کار می روند و ضخامت آجر ضخامت قوس را تشکیل می دهد و آجرها از قسمت بالا و همچنین پایین به طور کامل دیده می شوند.

42. لببند: تویزه های گچی کوچک که لنگه های بزرگ یا شاه تویزه روی آن سوار می شود، تخته انتهایی آبرو.

43. لمبه: تخته های پهن و بلندی که روی تیرهای سقف می کوبند، تخته های مرتب و تمیز که بدون درز بین تیرهای سقف قرار می دهند.

44. مرمت: هرگونه مداخله و دخل و تصرف مستقیم در اثر است که هدف برپاداشتن (کفایت بخشیدن، ایستایی بخشیدن) به آن و اساس آن ساختن خوانایی پیام اثر و انتقال تمامی آن به نسل آینده است که از طریق بازسازی، نوسازی، برپایی، آناستیلوزی و… صورت می گیرد.

45. مشته (شاخک مهار): چوب های عمود زیر اکن یا کلاف کشی روی دیوار و چوب های مهار درب و پنجره ها.

46. واشان کشی: عمل قرار دادن تیرهای سقف بطور موازی و با فواصل معین جهت اجرای پوشش تیرریزی.

47. ورچین: پوشش تیرک های افقی یا عمودی بر تیرهای باربر، زگمه ای، الوار گرد شده.