پمپ بتن چیست؟

1233
پمپ بتن چیست و انواع آن کدامند؟

پمپ بتن چیست؟

امروزه به دلیل ارتفاع زیاد ساختمان ها برای صرفه جویی در وقت و پیش برد ساخت و سازها از پمپ های بتن برای بتن کردن استفاده میشود. پمپ بتن دستگاهی برای انتقال بتن مایع است که در محیط های ساختمان سازی استفاده می شود. این دستگاه از طریق پمپاژ، کار انتقال و بتن ریزی را انجام می دهد و یکی از عوامل مهم در پروژه های ساختمان سازی می باشد. این ابزار در روز می تواند کار دو پروژه ها انجام دهد و محدودیتی از نظر انتقال آن ندارد. همچنین استفاده از پمپ بتن روش مناسبی برای بتن ریزی در فضاهای محدود و یا خارج از دسترس مانند بتن ریزی در ساختمانهای مرتفع  می باشد.

نخستین پمپ مکانیکی بتن در دهه ی ۱۹۳۰میلادی ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. پمپ هیدرولیکی در دهه ی ۱۹۵۰م گسترش یافت. اکنون پمپ متحرک پیشرفته با بازوی بتن ریزی، شاید تنها اختراع در پیشبرد صنعت بتن ریزی است که بسته به شرایط محل کار، استفاده از آن چه در ریختن بتن در مقادیر زیاد و چه در مقادیر کم، اقتصادی به شمار می آید.

پمپ بتن چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید :

  • نحوه کار پمپ بتن
  • مزیت های پمپ بتن
  •  انواع پمپ بتن
  • نکات مهم در کاربرد پمپ بتن

نحوه کار پمپ بتن به چه صورت است؟

نحوه کار به این صورت می باشد که با این ابزار بتن مخلوط شده را حمل می کنند و به محل مورد نیاز می برند. این مکان می تواند حیاط یک خانه معمولی و یا یک پروژه ساختمانی بزرگ باشد. در مورد استفاده از پمپ بتن، بتن مورد نیاز می تواند هر مقداری را داشته باشد.

استفاده و بهره برداری از این نوع پمپ ثابت به گونه ای است که باید آن را در محل موردنظر مستقر کرد. پس از آن که پمپ در محل موردنظر انتقال بتن مستقر شد، لوله کشی ها و اتصالات انتقال به وسیله ی پمپ بتن مونتاژ و متصل می گردد. این لوله ها و اتصالات به طور عمده لوله های ۵ اینچی می باشند که به وسیله بست و زانو به خروجی دستگاه پمپ ثابت متصل می شوند.

در این مرحله بتن آماده شده و آماده بتن ریزی می شود. پس از آن که بتن آماده شد، به وان پمپ بتن ثابت منتقل می گردد و عمل بتن ریزی آغاز می شود. همانطور که گفته شد، فرآیند انتقال بتن توسط تراک میکسر یا شوتینگ از زیر میکسر دستگاه بچینگ پلانت انجام می گیرد. فرآیند انتقال بتن به میکس بتن به گونه ای است که حداکثر میزان پمپاژ در جهت افق تا ۳۵۰ متر و در جهت ارتفاع تا ۷۰ متر می باشد. 

پمپ های بتن چه مزیت هایی دارند؟

۱- بتن میتواند به راحتی و با سرعت بیشتر در مکان های غیر قابل دسترس قرار داده شود.

۲- با استفاده از پمپ های بتن تخصصی تعداد کارگران کاهش می یابد و کنترل کمتری مورد نیاز است زیرا بتن میتواند به طور مستقیم در محل مورد نظر قرار داده شود.

۳- بتن ریزی، تحت تاثیر شرایط آب و هوایی نخواهد بود.

۴- سرعت کار را در قرار دادن بتن در محل ساخت و ساز بالا می برد.

۵- کیفیت کار بتن ریزی در کلیه کارها با بالاترین سطح و به طور یکسان انجام می شود.    

انواع پمپ بتن 

۱- پمپ بتن بوم

یکی از انواع این پمپ ها، پمپ بتن بوم است. پمپ بتن بوم یا پمپ بتن کامیون به نوعی پمپ بتن گفته می شود که به یک کامیون متصل شده و با استفاده از یک بازوی روباتیک متحرک و کنترل از راه دور ، که به عنوان بوم شناخته شده است و کار انتقال بتن ریزی را انجام میدهد، بتن را دقیقاً در محل ساخت و ساز قرار میدهد. این نوع پمپ را معمولا در پروژه های ساخت و ساز بزرگ به کار می برند. همچنین با وجود بازوی رباتیک چند منظوره، موجب صرفه جویی در نیروی کار میشود.

معمولاً این دستگاه ها توانایی بتن ریزی در سطوح بالاتر و پائین تر از تراز قرارگیری ماشین را به صورت همزمان دارا میباشد. این پمپ ها معمولاً تا راندمان اسمی مترمکعب در ساعت و با فشار بتن ۹۶ بار موجود هستند و تا قطر سنگدانه ۶۴ میلی متر را انتقال می دهند، ولی در عمل پمپ های مرسوم راندمان ۷۰ مترمکعب در ساعت با تحمل فشار ۷۰ بار داشته و تا قطر ۲۵ میلی متر را میتوانند انتقال دهند. این نوع پمپ بتن قادر به انتقال حجم زیادی بتن است.

پمپ بتن بوم چیست؟

۲- پمپ بتن تریلر یا پمپ بتن ایستا

نوع دیگر پمپ بتن که نسبت به پمپ بتن بوم، قادر به پمپاژ بتن کمتری است ، پمپ بتن سوار بر کامیون است. این نوع دستگاه همانطور که از نام آن مشخص است بر روی کامیون و یا تریلر ها نصب می شود.  اجزای اصلی پمپ بتن تریلر موتور و پمپ روغن هستند. موتور مورد استفاده در پمپ بتن تریلر موتور دیزلی یا موتور الکتریکی است که منبع قدرت پمپ است. قدرت موتور و پمپ روغن اصلی باید منطبق با هم باشند که باعث افزایش کارایی تجهیزات می شود. بر اساس این اصل، محاسبه طراحی شبیه سازی کامپیوتر در قدرت ثابت، فشار سیستم و منحنی جابجایی پمپ معقول تر است.

این نوع پمپ ها نیاز به شلنگ فولادی یا پلاستیکی دارند تا به خروجی دستگاه متصل شوند. شلنگ ها معمولاً به صورت دستی متصل شده و همچنین میتوانند به شلنگ دیگری متصل شوند تا به محل مناسب که باید بتن در آنجا قرار داده شود دسترسی پیدا کنند. پمپ های تریلر بتن را با نرخ پایین تری نسبت به پمپ های بوم، پمپ می کنند. بنابراین در پروژه های کوچک و متوسط مشابه استخر و پیاده روها استفاده می شود.

۳- پمپ بتن تخصصی

این پمپ به طور خاصی برای مکان های تخصصی مانند معادن و تونل ها ساخته شده است. این نوع پمپ های بتن دارای ریل و ترمز میباشند ولی به طور معمول به دلیل هزینه های بالا و مکانیزم فوق تخصصی شان مورد استفاده قرار نمی گیرند. برای نمونه از پمپ های تونل برای بتن ریزی سطوح داخلی تونل ها و گالری ها استفاده می گردد و می تواند تا ۵۰ % از مخارج بتن ریزی تونل را کاهش دهد، ساختار فیزیکی این ماشین ها به گونه ای است که بتن ریزی در سقف و دیواره گالری ها را ساده تر و بهینه تر میکند.

پمپ بتن تخصصی چیست؟

به چه دلیل از پمپ بتن استفاده می کنیم؟

استفاده از آن در بتن ریزی بسیار به صرفه می باشد، چرا که تنها راه امن برای جلوگیری از هدر رفتن مواد در حرکت دادن بتن جهت بتن ریزی استفاده از پمپ بتن مناسب می باشد. با استفاده از این پمپ ها می توانید افزایش سرعت در عملکرد کارها را داشته باشید و در هر شرایط آب و هوایی نگران نباشید. استفاده از پمپ بتن برای دسترسی به غیرقابل دسترس ترین نقاط نیز می تواند بسیار کارساز باشد و در کل  خیالتان از کیفیت بتن ریزی راحت خواهد بود. 

نکات مهم در کاربرد پمب بتن

– نکته قابل توجه در مورد کار با آنها، نیاز به فراهم ساختن مداوم بتن خمیری تازه با روانی متوسط و بدون هرگونه تمایل به جدایی دانه ها می باشد.

– در کاراندازی خط لوله باید دقت شود که یک جریان ثابت انجام گیرد و در خاتمه ی هر کدام از عملیات، تمیز کردن صورت گیرد.

– دانه بندی سنگ دانه ها برای جلوگیری از جدا شدن آب مخلوط در اثر فشار و در نتیجه انسداد خط لوله ی بتن، دارای اهمیت بیشتری هستند.

– این پمپ ها با توجه به ارتفاع سازه مد نظر و یا عمق بتن ریزی در انواع مختلف می باشد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید