توضیحات فهرست بها چاه

1-1. فهرست بهای واحد پایه رشته چاه که به اختصار فهرست بهای چاه نامیده می شود، شامل این دستورالعمل کاربرد، کلیات، مقدمه فصل ها، شرح و بهای واحد ردیف ها و پیوست های فهرست بها، به شرح زیر است:

پیوست 1) شرح اقلام هزینه های بالاسری،

پیوست 2) کارهای جدید.

2-1. حوزه شمول نظام فنی و اجرایی کشور و دامنه کاربرد آن طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری تمامی دستگاه های اجرایی موضوع ماده (160) قانون برنامه چهارم و یا ماده (222) قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، و طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری مشارکتی آنان با بخش خصوصی می باشد.

2. نحوه برآورد هزینه اجرای کار و تهیه فهرست بها و مقادیر

1-2. شرح ردیف های این فهرست بها، به نحوی تهیه شده است که اقلام عمومی کارهای رشته چاه را زیر پوشش قرار دهد. در مواردی که مشخصات فنی و اجرایی ویژه ای مورد نیاز کار باشد، که اقلام کارهای آن با شرح ردیف های این فهرست بها تطبیق نکند، شرح ردیف مناسب برای آن اقلام، تهیه و در انتهای گروه مربوط، با شماره ردیف جدید درج می شود. این ردیف ها، با علامت ستاره مشخص شده و به عنوان ردیف ستاره دار نامیده می شوند. لازم است مشخصات فنی اقلام ستاره دار در دفترچه مشخصات فنی خصوصی درج شود. بهای واحد ردیف های ستاره دار، با روش تجزیه قیمت و بر اساس قیمت های دوره مبنای این فهرست، محاسبه و در برابر ردیف مورد نظر درج می شود. هرگاه دستورالعملی برای پرداخت ردیف های ستاره دار مورد نیاز باشد، متن لازم تهیه و به انتهای مقدمه فصل مربوط با شماره جدید اضافه می گردد.

2-2. در این فهرست بها، به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز و امکان درج ردیف های جدید در آینده، ردیف های هر فصل با توجه به ماهیت آنها، به گروه ها یا زیر فصل های جداگانه ای با شماره مشخص تفکیک شده است. شماره ردیف های فهرست بها، شامل شش رقم است که به ترتیب از سمت چپ، دو رقم اول به شماره فصل، دو رقم بعدی به شماره گروه یا زیر فصل، و دو رقم آخر، به شماره ردیف در هر گروه یا زیر فصل اختصاص داده شده است.

3-2. برای هر یک از اقلامی که در کلیات یا مقدمه فصل ها، بهای آنها به صورت درصدی از بهای واحد ردیف یا ردیف هایی، یا روش دیگر، تعیین شده است، باید ردیف جداگانه ای با شماره و شرح مناسب در گروه مربوط پیش بینی شود و بهای واحد آن که به روش تعیین شده محاسبه می گردد، در مقابل ردیف یاد شده درج شود. در این حالت این اقلام ردیف های پایه محسوب می شوند.

4-2. بهای واحد ردیف هایی که شرح آنها در این فهرست بها موجود است، اما بدون بهای واحد هستند، به روش درج شده در بند 2-1، تعیین می شوند و این اقلام نیز ردیف های ستاره دار محسوب می شوند.

5-2. شرح و بهای واحد ردیف های غیرپایه موضو ع بند 2-1 (اقلام ستاره دار)، و بهای واحد ردیف های غیر پایۀ موضوع بند 2-4، باید هنگام بررسی برآورد هزینه اجرای کار، به تصویب دستگاه اجرایی برسد.

6-2. در کارهایی که از طریق مناقصه عمومی واگذار می شود، چنانچه جمع مبلغ برآورد ردیف های ستاره دار ، نسبت به جمع مبلغ برآورد ردیف های فهرست بها (پایه و غیرپایه ) بدون اعمال هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، در این رشته، بیشتر از سی ( 30 ) درصد باشد، لازم است دستگاه اجرایی قبل از انجام مناقصه، شرح و بهای واحد تمامی ردیف های ستاره دار در آن رشته را، پس از تصویب، همراه با تجزیه قیمت مربوط، به دبیرخانه شورای عالی فنی، در سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال دارد تا پس از رسیدگی و تصویب توسط شورای عالی فنی (بر اساس دستورالعمل های نحوه تهیه و تصویب ردیف های ستاره دار و فهرست بهای کارهای خاص) ، ملاک عمل قرار گیرد. در کارهایی که از طریق مناقصه محدود یا ترک تشریفات مناقصه واگذار می شوند، سقف یاد شده به ترتیب پانزده ( 15) و ده ( 10 ) درصد خواهد بود.

7-2. هنگام تهیه برآورد، به جمع بهای واحد ردیف های این فهرست بها و ردیف های غیر پایۀ مربوط به آن، ضریب های زیر، طبق روش تعیین شده در بند 2-8، اعمال می شود.

1-7-2. ضریب بالاسری طرح های عمرانی برای کارهایی که به صورت مناقصه واگذار می شوند، برابر 1.30، و برای کارهایی که به صورت ترک تشریفات (و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) مناقصه واگذار می شوند، برابر 1.20 می باشد. ضریب بالاسری طرح های غیرعمرانی برای کارهایی که به صورت مناقصه واگذار می شوند، برابر 1.41، 1، و برای کارهایی که به صورت ترک تشریفات مناقصه (و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) واگذار می شوند، برابر 1.30 می باشد. شرح اقلام ضریب بالاسری به عنوان راهنما در پیوست 1 درج شده است.

2-7-2. ضریب منطقه ای مطابق آخرین دستورالعمل ابلاغی در زمان برآورد اجرای کار.

8-2. برای برآورد هزینۀ اجرای هر کار، مقادیر اقلام آن ، بر اساس نقشه های اجرایی و مشخصات فنی، محاسبه شده و بر حسب ردیف های این فهرست بها و ردیف های غیر پایه مربوط، اندازه گیری می شود. فهرستی که شامل شماره، شرح، واحد، بهای واحد، مقدار و مبلغ ردیف هاست، تهیه می شود.

در این فهرست، مبلغ هر ردیف، حاصل ضرب مقدار در بهای واحد آن ردیف است. از جمع مبلغ ردیف های مربوط به هر فصل، مبلغ فصل، و از جمع مبالغ فصل ها،جمع مبلغ ردیف های فهرست بها برای کار مورد نظر به دست می آید، سپس ضریب بالاسری و ضریب منطقه ای، به جمع مبلغ ردیف ها ضرب شده که نتیجه برآورد هزینۀ اجرای کار خواهد بود. به مدارک یادشده، کلیات، مقدمۀ فصل ها و پیوست 1، ضمیمه شده، مجموعۀ تهیه شده، به عنوان فهرست بها و مقادیرکار منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار)، نامیده می شود.

3. مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده برآورد باید، مشخصات کامل مصالح، وتجهیزات و منبع تهیه آنها و به طور کلی هر نوع اطلاعاتی درباره آنها را، که از نظر قیمت مؤثر بوده و لازم است پیمانکار برای ارائه پیشنهاد قیمت نسبت به آن آگاهی داشته باشد، تهیه و در مشخصات فنی خصوصی پیمان درج کند.

4. در کارهایی که برای برآورد هزینه اجرای آنها، بیش از یک رشته فهرست بهای پایه مورد نیاز است، فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرای هر بخش از کار که مربوط به یک رشته است، طبق دستورالعمل کاربرد فهرست بهای پایه رشته مربوط به طور جداگانه تهیه می شود. فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرا که به این ترتیب برای بخش های مختلف کار تهیه می شود، همراه با برگ خلاصه برآورد که برآورد بخش های مختلف کار به تفکیک و به صورت جمع نیز در آن منعکس است، به عنوان فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرای کار، به یکدیگر ملحق می شوند. در این نوع کارها تنها یک فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه برای کل کار (تمام رشته ها) تهیه می شود.

5. برای سهولت مشاهده تغییرات به عمل آمده در این فهرست نسبت به فهرست سال 1398، سعی شده است حتی الامکان در زیر موارد اصلاحی، علامت گذاری شود. برای مواردی که ممکن است علامت گذاری از قلم افتاده باشد، مسوولیت همچنان متوجه استفاده کنندگان است.

1.مفاد کلیات، مقدمۀ فصل ها و شرح ردیف ها، اجزای غیر قابل تفکیک و مکمل یکدیگر هستند.

2. شرح ردیف ها و شرح درج شده در مقدمۀ فصل ها و کلیات، به تنهایی تعیین کننده مشخصات کامل کار نیست، بلکه بهای واحد هر یک از ردیف ها در صورتی قابل پرداخت است که کار، طبق نقشه و مشخصات فنی انجام شود و با مشخصات تعیین شده در این فهرست بها و ردیف مورد نظر مطابقت داشته باشد.

3. قیمت های این فهرست بها، متوسط هزینۀ اجرای کارهای مربوط به رشتۀ چاه بوده و شامل هزینه های تأمین و به کارگیری نیروی انسانی، ماشین آلات و ابزار و همچنین تأمین مصالح مورد نیاز، شامل، تهیه، بارگیری، حمل و باراندازی مصالح، جابه جایی مصالح در کارگاه، اتلاف مصالح، وبه طور کلی، اجرای کامل کار است. هزینۀ آزمایش و راه اندازی (برحسب مورد)، در بهای واحد ردیف های این فهرست بها پیش بینی شده است.

4. قیمتهای این فهرست بها، قیمتهای کاملی برای انجام کار، طبق نقشه و مشخصات فنی است. هیچ گونه اضافه بهایی بابت سختی زمین، بارگیری، حمل، باراندازی و کیفیات دیگر که اجرای کار را مشکلتر یا مخصوص کند، جز آنچه به صراحت در این فهرست بها برای آن بها یا اضافه بها پیش بینی شده است ، قابل پرداخت نیست.

5. مبلغ مربوط به ضریب های منطقه ای و بالاسری، در صورتی که در برآورد هزینه اجرای کار منضم به پیمان، منظور شده باشد، قابل پرداخت است. به عبارت دیگر در صورت عدم پیش بینی این ضریب ها یا هزینه ها در برآورد، مبالغ مربوط به آن قابل پرداخت نمی باشد.

6. با نتیجه گیری از مقایسۀ فصل های این فهرست بها با یکدیگر، یا مقایسۀ این فهرست بها با فهرست های دیگر، یا مقایسه آن با قیمت های روز یا استناد به تجزیه قیمت، یا هر نوع مقایسه دیگر وجه اضافی بجز آنچه به صراحت تعیین شده است، قابل پرداخت نیست.

7. در هر بخش از این فهرست بها که دستورالعملی برای نحوه برآورد داده شده است ، مفاد آن تنها برای مرحله برآورد، نافذ خواهد بود.

8. منظور از مشخصات فنی در این فهرست بها، مشخصات فنی منضم به پیمان و مشخصات تعیین شده در نقشه های اجرایی و دستور کارهاست.

9. در ردیف هایی که نوع سیمان مشخص نشده است، منظور سیمان پرتلند نوع یک است.

10. هزینه بارگیری حمل و باراندازی مصالح تا فاصله 30 کیلومتر در قیمت ردیف ها پیش بینی شده است و هزینه حمل جداگانه، تنها در مورد لوله های فولادی با استفاده از ردیف های فصل تجهیز و برچیدن کارگاه پرداخت می شود.

11. نمونه یا کاتالوگ فنی مصالح و تجهیزات مورد نیاز، باید از نظر تطبیق با مشخصات فنی، قبل از سفارش به تأیید مهندس مشاور برسد.

12. اندازه گیری کارها، بر اساس ابعاد کارهای انجام شده که طبق ابعاد درج شده در نقشه های اجرایی، دستور کارها و صورت مجلس هاست ، با توجه به مفاد کلیات و مقدمه فصلها صورت می گیرد.در مواردی که روش ویژه ای برای اندازه گیری در این فهرست بها پیش بینی شده است، اندازه گیی به روش تعیین شده انجام می شود.

13. عملیاتی که پس از انجام کار پوشیده می شود و امکان بازرسی کامل آنها بعدا میسر نیست، مانند طبقه بندی زمین، نصب لوله و شن ریزی دور لوله جدار، باید مطابقت آنها با نقشه های اجرایی، مشخصات فنی و دستور کارها، حین اجرای کار و قبل از پوشیده شدن، با مهندس مشاور، صورت جلسه شوند.

14. کسب مجوز لازم برای حفر چاه و پرداخت هزینه های مربوط به آن به عهده کارفرماست.

15. محل حفاری چاه به وسیله کارفرما یا مهندس مشاور تعیین و طی صورت جلسه تحویل پیمانکار می شود.

16. چنانچه برای بردن وسایل حفاری و استقرار دستگاه های حفاری در محل حفاری نیاز به راه دسترسی باشد، انجام آن و پرداخت هزینه های مربوط به عهده کارفرماست.

17. در حفاری چاه ها، چنانچه به علت تغییر جنس طبقات یا کیفیت آب، به تشخیص مهندس مشاور نیاز به نمونه برداری بیشتر باشد، بابت نمونه برداری اضافی پرداختی صورت نمی گیرد.

18. محل منبع تهیه آب مورد نیاز برای عملیات حفاری باید از نظر عدم آلودگی زیان بار و سایر شرایط لازم به تأیید مهندس مشاور برسد.

19. عملیات حفاری، نمونه های دست نخورده (مغزه )، به وسیله مغزه گیر دو جداره (Double Tube Corebarrel)، به طول حدود یک متر و حداقل قطر 58 میلی متر، برداشت می شود. نمونه های یاد شده، باید در جعبه های مخصوص که ابعاد آن متناسب با طول و قطر نمونه هاست و در سر چاه موجود است گذاشته شود. نمونه های برداشت شده به طور مرتب و با درج عمق، در جعبه های یاد شده نگهداری و تحویل مهندس مشاور می گردد. هزینه تهیه جعبه های مخصوص که مشخصات آنها با نظر مهندس مشاور تعیین می شود، به عهده پیمانکار است.

20. در صورتی که دستگاه حفاری بدون قصور پیمانکار، بیش از سه روز متوقف بماند، به ازای هر روز مازاد بر سه روز اول و حداکثر تا 10 روز کاری، ده متر از بهای ردیف عمق حفاری مربوط در وجه پیمانکار قابل پرداخت است.

21. برای کف شکنی چاه های آب در هر نوع سازند (آبرفتی و سخت) 15 درصد به بهای ردیف های حفاری مربوطه اضافه می شود.

22. این فهرست بها بر مبنای قیمت های سه ماهه چهارم سال 1398 محاسبه شده است.

مقدمه

1.عملیات تجهیز و برچیدن کارگاه برای حفر چاه به شرح زیر است:

1-1. تأمین مسکن مناسب برای گروه حفاری با تجهیزات لازم.

2-1. استقرار کارگاه (تأمین انبار، محل تعمیرات و غیره)، آماده کردن محل استقرار دستگاه حفاری و ایجاد حوضچه گل حفاری (برای حفاری دورانی و دورانی – ضربه ای ).

3-1. تأمین آب برای مصرف گروه حفاری و مصرف عملیات حفاری.

4-1. خارج کردن مواد زاید از محل و تمیز کردن کارگاه.

در کارهایی که عملیات پیشگفته را به صورت کامل نیاز ندارند، هنگام تهیه برآورد، ضریبی از هزینه کامل تجهیز و برچیدن کارگاه که کسری از عدد یک می باشد تعیین و در مقابل ردیف مربوط در ستون مقدار درج می گردد و پرداخت به پیمانکار انجام می شود.

2. مبنای تعیین فاصله حمل، نزدیک ترین راه طبق آخرین دفترچه مسافات وزارت راه و شهرسازی است، در مورد راههایی که در دفترچه یاد شده مسافتی برای آنها تعیین نشده است، با در نظر گرفتن کوتاه ترین راه، طبق نظر مهندس مشاور، مسافت حمل تعیین می شود.

3. برای تعیین فاصله حمل دستگاه های حفاری، چاه پیمایی و پمپاژ، فاصله حمل از شهر محل دفتر محاسبه می گردد.

4. ردیف 011001، تنها برای مواردی پرداخت می شود که خرید لوله به عهده کارفرما باشد و حمل آن به وسیله پیمانکار انجام شود.

5. وزن لوله برای محاسبه هزینه حمل، طبق نقشه اندازه گیری می شود. مبدأ حمل لوله برای پرداخت هزینه حمل به شرح زیر تعیین می گردد:

1-5. در صورتی که لوله، مستقیماً از کارخانه های داخلی یا مرکز تهیه و توزیع فلزات وزارت بازرگانی خریداری شود، مبدأ حمل برای خرید از کارخانه های داخلی محل کارخانه و برای خریدهای مرکز، محل تحویل می باشد. در این حالت محل خرید یا تحویل باید قبلاً به تأیید مهندس مشاور و تصویب کارفرما برسد.

2-5. در صورتی که لوله مستقیماً از کارخانه های داخلی یا مرکز تهیه و توزیع فلزات وزارت بازرگانی خریداری نشود، مبدأ حمل شهر تهران، در نظر گرفته می شود.

6. مبدا حمل میلگرد و سیمان، برای پرداخت هزینه حمل به شرح زیر تعیین می شود.

1-6. در صورتیکه سیمان و میلگرد مستقیماً از کارخانه های داخلی خریداری شود، مبدا حمل، محل کارخانه مربوط است. در این حالت، محل خرید باید قبلاً به تایید مهندس مشاور و تصویب کارفرما برسد.

2-6. در صورتیکه سیمان و میلگرد مستقیما از کارخانه های داخلی خریداری نشود، مبدا حمل، محل نزدیکترین کارخانه سیمان یا کارخانه ذوب آهن (حسب مورد) که کالای موردنظر را در زمان خرید تولید می کند، خواهد بود.

7. بهای حمل سیمان فله در صورتی که مسافت حمل (مبدا – مقصد) تا 450 کیلومتر باشد، طبق ردیف های حمل میلگرد و سیمان پاکتی پرداخت می شود و اگر مسافت حمل بیش از 450 کیلومتر باشد، براساس ردیف های حمل میلگرد و سیمان پاکتی با اعمال ضریب 1.5 به تمام طول مسیر پس از کسر 30 کیلومتر پرداخت می شود.

8. در صورتی که حمل میلگرد و سیمان در راه های خاکی و شنی انجام شود، بهای ردیف های مربوط در این فصل به اضافه 30 درصد، پرداخت می شود.

مقدمه

1.در صورتی که چاه زنی در زمین های سخت انجام شود، 50 درصد به قیمت ردیف های 020101 تا 020104، اضافه  می شود.

2. در صورتی که چاه زنی در زمین های سخت انجام شود، 50 درصد به قیمت ردیف های 020301 تا 020304، اضافه می شود.

3. در صورتی که حفاری در گالری انجام شود، 20 درصد به قیمت ردیف های چاه زنی میله اضافه می شود.

4. در صورتی که در حفاری زیر سطح آب، الکتروپمپ کف کش توسط کارفرما تأمین شود، 5 درصد از قیمت ردیف های چاه زنی در زیر سطح آب کسر می شود.

5. در صورتی که در حفاری زیرسطح آب، برق یا موتور ژنراتور و الکتروپمپ کف کش توسط کارفرما تأمین شود، 12 درصد از قیمت ردیف های چاه زنی در زیر سطح آب کسر می شود.

6. در صورتی که در حفاری زیر سطح آب، کمپرسور، الکتروپمپ کف کش و ژنراتور توسط کارفرماتأمین شود، 18 درصد از قیمت ردیف های چاه زنی در زیر سطح آب کسر می شود.

مقدمه

1.چنانچه با تأیید مهندس مشاور و کارفرما، جنس طبقات از آبرفت های سخت (کنگلومرا یا جوشسنگ )، یا مصالح درشت دانه (قلوه سنگ) باشد، به قیمت حفاری در زمین های آبرفت (در آن عمق )، 30 درصد اضافه می شود.

2. نمونه های برداشت شده در زمین های آبرفتی و سنگی باید در کیسه های نایلونی مناسب ریخته شده و عمق برداشت و دیگر مشخصات چاه بر روی آن ثبت گردد.

3. نمونه برداری از آب چاه در هزینه های حفاری لحاظ گردیده است و پیمانکار باید نسبت به برداشت و نگهداری آن در ظروفی که توسط کارفرما دراختیارش قرار می گیرد، با ذکر عمق برداشت و مشخصات چاه اقدام نماید.

مقدمه

1.چنانچه با تایید مهندس مشاور و کارفرما، جنس طبقات از آبرفت های سخت (کنگلومرا یا جوشسنگ)، یا مصالح درشت دانه (قلوه سنگ) باشد، به قیمت ردیف های حفاری و برقوزدن در زمین های آبرفت (در آن عمق)، 30 درصد اضافه می شود.

2. در صورت حفاری در سفره های آرتزین با دبی تا 3 لیتر در ثانیه، 10 درصد، با دبی 3 تا 5 لیتر در ثانیه، 20 درصد، با دبی 5 تا 10 لیتر در ثانیه، 50 درصد و با دبی بیش از 10 لیتر در ثانیه، 100 درصد به بهای ردیف های حفاری در زمین های آبرفت اضافه می شود.

3. چنانچه برای پر کردن حفره یا جلوگیری از ریزش لایه های سنگی و آهکی، عملیات تزریق سیمان انجام شود، هزینه عملیات سیمان کاری و حفاری مجدد در سیمان برابر ردیف های تزریق سیمان و حفاری در سنگ محاسبه می شود.

4. در زمان حفاری در زمین های آبرفتی و ماسه ای، در صورتی که به لایه سخت برخورد شود، هزینه آن از ردیف لایه سخت پرداخت می شود.

5. استفاده و پرداخت از ردیف های 041801 تا 041808، متناسب با شرایط کار، با تایید مهندس مشاور و کارفرما خواهد بود.

مقدمه

1.لوله های پی، وی، سی موضوع ردیف های 050101 تا 050104، طبق استاندارد DIN8062، لوله های فولادی گالوانیزه موضوع ردیف های تا 050404 و لوله های فولادی سیاه درزجوش موضوع ردیف های 050501 تا 050504، طبق استاندارد DIN2440 یا B.s 1387 (وزن متوسط ) و لوله های فولادی سیاه درزجوش موضوع ردیف های 050505 تا 050511، طبق استاندارد API 5L است. در صورت تایید مهندس مشاور و تصویب کارفرما، بهای واحد ردیف های این فصل، در مورد لوله های ساخته شده طبق سایر استانداردهای معتبر و با همان مشخصات، نیز نافذ است. چنانچه از لوله های فولادی مشبک جدار چاه آب وی-وایر (طرح جانسون) که طبق استاندارد بین المللی 1-4935 الی DIN4935-3 یا سایر استانداردهای معتبر با همان مشخصات تولیده شده است که دارای شیار و پوشش سطح داخلی و خارجی، ضد زنگ با رنگ اپوکسی زینک ریچ به ضخامت 5 میکرون است، استفاده شود، ده درصد به بهای ردیف های مذکور اضافه می گردد.

2. لوله های پی. وی. سی، باید بدون ترک و شکستگی باشند و اتصال آنها با استفاده از بوشن و به وسیله چسب مخصو ص انجام گیرد. هنگام نصب لوله های یاد شده، باید دقت کافی به عمل آید تا به صورت آزاد و بدون وارد کردن ضربه، وارد چاه شوند.

3. در ردیف های تهیه و نصب لوله، هزینه اتصالات و متعلقات برای لوله منظور شده است.

4. برای پرداخت بهای تهیه و نصب لوله در عمق های بیشتر از 50 متر، بر حسب مورد از ردیف های این فصل و همچنین ردیف های اضافه بهای نصب لوله در عمق های بیش از 50 متر از فصل کارهای دستمزدی استفاده خواهد شد.

5.

6.

مقدمه

1.فیلتر پیش ساخته (پری پکت ) برای دور لوله های فولادی و اسکرین ها، برای مناطقی که طبقات زمین دارای طبقات ماسه ای ریز دانه است، انجام خواهد شد. توری فلزی مورد استفاده، باید ضد زنگ بوده و سوراخ های آن متناسب با شنی باشد که به عنوان فیلتر مصنوعی مصرف می شود. در واقع، ابعاد سوراخ توری حدود 2 میلی متر کمتر از ابعاد شن مربوط باشد، توری باید به وسیله اتصالات ضد زنگ محکم شود تا هنگام نصب لوله در چاه از پاره شدن و یا جدا شدن توری و ریختن شن به داخل چاه، جلوگیری به عمل آید. ضخامت شن داخل توری که روی لوله مشبک نصب می شود، در تمام دور و طول لوله، باید یکنواخت باشد. ضخامت شن دانه بندی شده بین توری و لوله اسکرین، باید حداقل از اطراف 3 اینچ باشد.

2. در ردیف 060401، شن مصرفی برای فیلتر مصنوعی که بین لوله جدار و دیواره چاه ریخته می شود، باید از نوع رودخانه ای، دانه بندی و شسته شده باشد. ابعاد دانه های شن برای فیلتر مصنوعی، متناسب با اندازه دانه های طبقات حفر شده و ابعاد شکاف های لوله های مشبک انتخاب می شوند، معمولا قطر دانه های شن، بین 4 تا 6 میلی متر در چاه های غیرماسه ای می باشد. برای ریختن شن بین لوله جدار و دیواره چاه، در صورت یکه عمق چاه از 100 متر بیشتر باشد، باید توسط لوله های ترمی که به فاصله 6 متر از انتهای چاه نصب میشوند، انجام گیرد. شن از طریق قیف داخل لوله های یاد شده ریخته خواهد شد. پس از ریختن مقداری شن که طو ل 6 متر از فضای خالی لوله ها و دیواره چاه را پر کند، یک بند لوله ترمی را باز نموده و شن ریزی تا سطح زمین ادامه پیدا خواهد کرد. عمق شن ریزی، باید حداقل تا 20 متر بالاتر از سطح ایستایی در پشت لوله ها باشد.

3. در ردیف 060501، آبکشی با بیلر(گل کش ) دستگاه حفاری، برای چاه هایی که دارای آ ب اندکی هستند، انجام خواهد شد. دبی تقریبی چاه، از رابطه زیر به دست می آید.

دبی= شمار گل کش * حجم گل کش/ زمان تخلیه

چنانچه افت ناشی از تخلیه چاه به وسیله گل کش ناچیز باشد، یا برگشت آب به سطح اولیه سریع انجام شود، چاه مثبت و عملیات حفاری و لوله گذاری ادامه پیدا خواهد کرد. در غیر این صورت، باید از گشادکردن و لوله گذاری خودداری شود.

4. در ردیف 060601، اجرای عملیات شستشوی چاه با کمپرسور، در چاه هایی که دارای آب هستند، امکانپذیر است. در چاه هایی که حفاری با روش دورانی و با استفاده از گل حفاری انجام شده است، برای شستشوی بهتر چاه، پس از نصب لوله جدار و پاک کردن چاه با آب صاف از طریق پمپ دستگاه، شستشو با کمپرسور انجام می شود. در صورت استفاده از هوا، لوله های هوا و لوله های آب، باید قطر و عمق نصب شان متناسب باشد، به صورتی که بتوان آب را از داخل چاه به راحتی به سطح زمین آورد، ضمناً کمپرسور مورد استفاده، باید دارای قدرت کافی باشد. برای بازشدن لایه های متخلخل و پاک کردن آنها از گل حفاری، باید مجاری خروج هوا در مقابل لوله های مشبک قرار گیرند و پس از صاف شدن آب و تمیز شدن چاه، شیر هوا به داخل چاه، در چندین نوبت بسته و باز می شود تا با اختلاف فشار ایجاد شده، گل باقی مانده در لایه شسته شود. با کم کردن لوله های هوا، این عمل در مقابل تمام لوله های مشبک موجود در چاه، تکرار خواهد شد. در پایان، آبی که از چاه خارج می شود، باید کاملاً صاف باشد.

5. در ردیف 060602، شستشوی چاه با پمپ دستگاه و آب صاف، به منظور خارج کردن گل حفاری از داخل چاه و پاک کردن قشر نازک گل حفاری است که به روی دیواره چاه باقی مانده است. برای این کار، باید با استفاده از پمپ دستگاه و آب صاف، غلظت گل داخل چاه را کم کرد و هم زمان، نسبت به ریختن شن دانه بندی شده اقدام نمود به نحوی که موجب ریزش دیواره چاه نشود. آب و گل خارج شده از چاه، نباید دو مرتبه وارد چاه شود. فشار جریان، باید کم باشد و پمپ به آرامی کار کند. باید توجه شود که در ضمن کم کردن غلظت گل حفاری، عملیات شن ریزی همزمان صورت گیرد تا از ریزش دیواره چاه جلوگیری شود.

6. در ردیف 060603، برای شستشو و پاک کردن چاه از گل حفاری، می توان از روش پیستون استفاده کرد. قطر پیستون مورد استفاده، باید طوری انتخاب شود، که کاملا جذب لوله جدار باشد و لایه روی پیستون، باید طوری انتخاب شود، که از زخمی کردن لوله های جدار جلوگیری به عمل آید. قبل از عمل پیستون زدن، باید به وسیله آب صاف از طریق پمپ دستگاه، گل موجود در چاه را تا حد امکان خارج نمود و سپس اقدام به پیستون زدن کرد. زیرا چنانچه چاه پر از گل باشد، پیستون زدن، گل را با فشار به داخل طبقات نفوذپذیر و متخلخل رانده و سبب بستن لایه های یادشده خواهد شد. پمپ مورد استفاده برای انجام عملیات، باید دارای قدرت کافی باشد. با کم کردن مقدار لوله های حفاری، کار پیستون زنی در عمق های مختلف انجام می شود.

7. در ردیف 060604، چنانچه مقدار گل مصرفی در چاه زیاد و کیفیت آن مناسب نباشد، لایه های حفاری شده دارای نفوذپذیری و تخلخل فراوان باشند، یا اینکه گل حفاری مدتی در چاه باقی مانده باشد، می توان به وسیله مواد شیمیایی مانند هگزامتافسفات سدیم و مواد مشابه و نیز از طریق پمپ پیستونی، چاه را طبق دستور دستگاه نظارت شستشو داد.

8. در ردیف 060701، برای جلوگیری از نفوذ آبهای سطحی به داخل چاه، به ویژه اگر چاه به عنوان بهره برداری حفر شده و برای آب آشامیدنی باشد، یا پیش بینی شود که به لایه های تحت فشار (آرتزین) برخورد خواهد شد و یا این که برای مسدود کردن یک لایه آب شور که بالاتر از یک لایه آبدار شیرین قرار گرفته باشد، باید گمانه حفاری شده را تا عمق مورد نظر گشاد کرده و اقدام به نصب لوله در داخل آن نمود. قطر لوله هادی نصب شده، حداقل 4 اینچ کمتر از قطر نهایی چاه خواهد بود و ضخامت لوله با توجه به قطر آنها، باید به اندازه کافی باشد.
لوله های یاد شده، باید کاملاً در وسط چاه نصب شوند، به صورتی که فاصله بین لوله ها و دیواره چاه، به یک اندازه باشد. قبل از اجرای تزریق سیمان، باید مقدار سیمان مصرفی با توجه به فضای خالی بین لوله ها و دیواره چاه، مشخص شود، تا ضمن اجرای عملیات، از نظر کمبود مصالح، مشکلی پیش نیاید. دوغاب تهیه شده (مخلوط آب، سیمان و ماسه شسته)، به نسبت دو حجم آب و یک حجم سیمان و ماسه شسته خواهد بود. برای تزریق دوغاب سیمان آماده شده، از پمپ پیستونی به قدرت کافی استفاده خواهدشد و عمل تزریق را می توان به دو صورت انجام داد.

1)ابتدا باید گل حفاری تا حد امکان از چاه تخلیه شود و لوله ها در کف چاه قرار گیرند. دوغاب سیمان توسط پمپ پیستونی و با فشار کافی  از طریق لوله های ترمی که یک متر بالاتر از کف چاه قرار می گیرند، تزریق می شود. با بالاآوردن لوله های ترمی، این عمل تکرار شده تا تمام فضای بین دیواره چاه و لوله ها، از دوغاب سیمان پر شود. زمان لازم برای سخت شدن دوغاب سیمان، حداقل 72 ساعت است و در این مدت باید حفاری متوقف شود. در این عملیات لوله هادی نصب شده باید بدون شبکه باشد.

2) ابتدا گل حفاری تا حد امکان از چاه تخلیه می شود، سپس لوله هادی حدود 0.5 متر بالاتر از کف چاه نصب و مهار می شود. سوزن حدود یک متر در داخل لوله هادی و در وسط آن قرار گرفته و فضای بین لوله هادی و سوزن حفاری، در دهانه لوله مسدود می شود. دوغاب سیمان از طریق پمپ پیستونی قوی با فشار وارد لوله حفاری و لوله هادی شده و گل باقی مانده در چاه را از پشت لوله هادی به طرف بالا می راند و از چاه خارج می کند. پس از تزریق دوغاب سیمان به اندازه لازم که قبلا مقدار آن محاسبه شده است، گل حفاری را وارد لوله نموده و فشار گل سبب راندن دوغاب سیمان با فشار به پشت لوله هادی خواهد شد. این عمل ، تا خارج شدن کامل گل حفاری که در قسمت بالای دوغاب سیمان قرار دارد، ادامه پیدا می کند. پس از مشاهده خروج دوغاب سیمان از پشت لوله هادی، عملیات سیمانکاری خاتمه می یابد و حداقل 72 ساعت برای سخت شدن دوغاب سیمان، باید کار را تعطیل کرد. در این حالت لوله هادی در قسمت انتهایی باید دارای یک یا دو ردیف شبکه به ابعاد مناسب باشد.

9. در ردیف 060702، ابتدا باید لوله هادی که قطر آن 4 اینچ کمتر از قطر حفاری شده است، در کف قسمت حفاری شده ابتدایی قرار گیرد. ضخامت لوله با توجه به قطر آن، باید به اندازه کافی باشد و لوله یاد شده کاملاً در وسط چاه نصب شود، به صورتی که فاصله بین لوله و دیواره چاه، به یک اندازه باشد. قبل از ریختن دوغاب سیمان، باید مقدار سیمان مصرفی با در نظر گرفتن فضای خالی بین لوله هادی و دیواره چاه، مشخص شود، تا ضمن اجرای عملیات، کمبود مصالح به وجود نیاید. مقدار آب و سیمان و ماسه شسته، به نسبت دو حجم آب و یک حجم سیمان و ماسه شسته خواهد بود. دوغاب سیمان به وسیله سطل، در اطراف لوله هادی ریخته می شود و تا هنگامی که فضای بین لوله هادی و دیواره چاه کاملا از دوغاب سیمان پر نشده، عملیات ادامه پیدا خواهد کرد. پس از پایان عملیات، باید حداقل 48 ساعت، برای سخت شدن سیمان کار را تعطیل کرد.

10. در ردیف 060801، مشخصات پمپ 6 اینچی آزمایشی، برای نصب تا عمق 100 متر، به شرح زیر است.

1)ظرفیت پمپ، حداقل 50 لیتر در ثانیه ( 800 گالن در دقیقه).

2)موتور دیزل، به قدرت اسمی حداقل 175 اسب.

3) جعبه دنده، به قدرت انتقالی حداقل 100 اسب با نسبت تبدیل 5 به 6

11. در ردیف های 060802 و 060803، مشخصات پمپ 6 اینچی آزمایشی، برای نصب تا عمق 200 متر، به شرح زیر است.

1)ظرفیت پمپ، 40 تا 50 لیتر در ثانیه ( 600 تا 800 گالن در دقیقه ).

2)موتور دیزل، به قدرت اسمی 250 تا 300 اسب.

3) جعبه دنده، به قدرت انتقالی حداقل 200 اسب با نسبت تبدیل 5 به 6

12. در ردیف 060804، مشخصات پمپ 8 اینچی آزمایشی، برای نصب تا عمق 100 متر، به شرح زیر است.

1)ظرفیت پمپ، حداقل 95 لیتر در ثانیه ( 1500 گالن در دقیقه ).

2) موتور دیزل، به قدرت اسمی حداقل 300 اسب.

3) جعبه دنده، به قدرت انتقالی حداقل 200 اسب با نسبت تبدیل 5 به 6

13. در ردیف 060805 و 060806، مشخصات پمپ 8 اینچی آزمایشی، برای نصب تا عمق 200 متر، به شرح زیر است.

1)ظرفیت پمپ، 95 لیتر در ثانیه ( 1500 گالن در دقیقه ).

2)موتور دیزل، به قدرت اسمی حداقل 500 اسب.

3)جعبه دنده، به قدرت حدود 350 اسب با نسبت تبدیل 5 به 6

14. در ردیف 060807، مشخصات پمپ 10 اینچی آزمایشی، برای نصب تا عمق 100 متر، به شرح زیر است.

1)ظرفیت پمپ، حدود 140 لیتر در ثانیه ( 2200 گالن در دقیقه ).

2) موتور دیزل، به قدرت اسمی حدود 400 اسب.

3) جعبه دنده، با قدرت انتقال حدود 300 اسب با نسبت تبدیل 5 به 6

15. در ردیف های 061001 تا 061006، مشخصات فنی آزمایش پمپاژ، به شرح زیر است.

1)اندازه گیری سطح ایستایی چاه، قبل از آغاز پمپاژ و پایان آن.

2) عمق نصب توربین.

3) آزمایش افت یا برگشت پله ای، با دبی حداقل تا حداکثر پمپ، با تغییر دور موتور دیزل (حداقل چهار پله )، با نظر مهندس ناظر.

4) آزمایش افت و برگشت با دبی ثابت به مدت حداقل 24 ساعت ، با درج اندازه گیری های لحظه ای سطح آ ب، با نظر مهندس ناظر.

5) تعیین دبی مجاز و آب دهی بحرانی چاه.

ضمنا،ً برای اندازه گیری سطح آب و آب دهی چاه ، از لوازم مناسب، مانند عمق یاب الکتریکی، اریفیس و مانند آن، استفاده خواهد شد.

16. در ردیف های آزمایش پمپاژ، مدت زمان استراحت موتور برای آغاز آزمایش (بعد از آزمایش )، و استراحت موتور در آزمایش برگشت آب، جزو ساعت های پمپاژ محاسبه می شود.

17. در ردیف 061101، آزمایش چاه پیمایی (کاروتاژ)، باید به وسیله دستگاه های سالم و از قبل کنترل شده انجام شود. ضروری است که متصدی دستگاه چاه پیمایی، اصول فنی این کار را به خوبی بداند، تا بتوان از منحنی های به دست آمده، حداکثر نتیجه را گرفت. قطر گمانه هایی  که چاه پیمایی در آنها انجام میشود، به دلیل شعاع نفوذ، نباید بیشتر از سه برابر فاصله الکترودهای دهنده و گیرنده الکتریسیته باشد (حدود 8 تا 10 اینچ ). قبل از آغاز به کار، لازم است مقاومت گل حفاری اندازه گیری شود، تا چنانچه شوری گل زیاد باشد، آن را عوض نمود و یا به اندازه کافی گل شیرین به آن اضافه کرد. محل اتصال کابل یا سوند، باید به خوبی نوار پیچ شود، تا انتقال جریان در اطراف سوند وجود نداشته باشد. کابل نباید دارای هیچ گونه بریدگی باشد و هنگام پایین فرستادن سوند، باید کاملاً در وسط گمانه رانده شود. اگر چرخش طبلک کابل با دست انجام می شود، باید سعی شود که پایین فرستادن و بالا آوردن سوند در گمانه، یکنواخت و به آرامی صورت گیرد. برای اطمینان از صحت کار دستگاه و نمودارهای چاه پیمایی به دست آمده، ضروری است عمل ثبت نمودار دو بار انجام شود، تا بتوان این منحنی ها را با هم مقایسه کرد. ثبت نمودارها، از انتهای گمانه به طرف بالا خواهد بود و در گمانه هایی که آزمایش های الکتریکی انجام می شود، باید گمانه پر از گل حفاری باشد. در چاه هایی که در آنها لوله گذاری انجام شده است، امکان به دست آوردن نمودارهای الکتریکی نیست. نمونه های به دست آمده در ضمن حفاری، که به ترتیب پیشرفت، برداشت می شود، با نمودارهای حاصل از عملیات چاه پیمایی مقایسه شده و پس از تعبیر و تفسیر آنها دستور لوله گذاری به صورت کتبی به پیمانکار داده خواهد شد.

در صورتی که نمودارهای بدست آمده از آزمایش پایین فرستادن با آزمایش بالا آوردن سوند با یکدیگر تطابق نداشته باشد پیمانکار موظف به تکرار آزمایش تا حصول نتیجه صحیح (طبق نظر دستگاه نظارت) خواهد بود.

18. در ردیف 061201، پس از پایان عملیات لوله گذاری و شن ریزی، اقدام به مهار چاه، نصب بلوک سیمانی و درپوش خواهد شد. بعضی مواقع، مهار و نصب بلوک سیمانی، پس از پایان عملیات و آزمایش پمپاژ صورت می گیرد، اما در هر صورت، نصب درپوش چاه که ضخامت آن از 5 میلی متر کمتر نخواهد بود، ضروری است، و باید درپوش یادشده که روی لوله جدار نصب می شود، به وسیله جوش الکتریکی کاملاً محکم شود. ابتدا لوله جدار، به وسیله دو قطعه تیرآهن نمره 12 (هر قطعه یک متر)، که به صورت موازی در دو طرف لوله جوش داده می شوند، مهار می شود، سپس با ایجاد بلوک سیمانی به ابعاد 0.5*1.5*1.5 متر، دو قطعه تیرآهن یاد شده، داخل آن قرار خواهند گرفت. مقدار سیمان لازم برای ساخت یک متر مکعب بلوک سیمانی، 250 کیلوگرم است.

19. در ردیف های 061202 و 061203 مشخصات مانند ردیف 061201 است، به انضمام نصب شیرفلکه.

20. در ردیف 061205، مشخصات مهار چاه های پیزومتر، مانند ردیف 061201 است، تنها به جای تیرآهن نمره 12، از دو قطعه تیرآهن نمره 10، هرقطعه به طول 0.5 متر استفاده خواهد شد و ابعاد بلوک سیمانی 0.5*1*1 است.

21. در ردیف های 060801 تا 060810 تهیه موتور پمپ برای آزمایش پمپاژ به عهده پیمانکار است، ولی پس از آزمایش لازم، پمپ متعلق به پیمانکار خواهد بود.

22. در ردیف های 060601 تا 060604، برای هر متر شستشو از عمق چاه، نیم ساعت منظور می شود.

23. شستشو و توسعه چاه جهت افزایش عمر مفید در حین حفاری چاه های آب اعم از آبرفتی و آهکی ضروری است.

مقدمه

1.ردیف های تهیه و نصب کولهای بتنی و سفالی، برای هر عمق در نظر گرفته شده است.

2. هزینه صعوبت نصب کول در زیر سطح آب، در ردیف های تهیه و نصب کول های بتنی در نظر گرفته شده است.

3. در صورتی که کول به صورت غیرمسلح باشد، 30 درصد از بهای ردیف تهیه و نصب کول بتنی مسلح کسر خواهد شد.

مقدمه

1.مشبک کردن لوله های پی. وی. سی، به قطرهای 3،4،6 و 8  اینچ، با مته برقی و به صورت منظم، و با فاصله های یکسان انجام خواهد شد. شکل سوراخ ها دایره ای و قطر آنها حدود 4 تا 5 میلی متر است. شمار سوراخ ها در یک متر لوله، برای قطرهای 3،4،6 و 8 اینچ، به ترتیب باید حداقل برابر با 150،200،250 و 300 عدد باشد. ابتدا و انتهای لوله، باید بین 20 تا 30 سانتی متر غیر مشبک باقی بماند.

2. مشبک کردن لوله های گالوانیزه یا سیاه به قطرهای 2،3 و 4 اینچ، با مته برقی و به صورت منظم، با فاصله های یکسان انجام خواهد شد. شکل سوراخ ها دایره ای و قطر آنها حدود 3 تا 5 میلی متر است. شمار سوراخ ها در یک متر لوله، برای قطرهای 2،3 و 4 اینچ، به ترتیب باید حداقل 100، 150 و 200 عدد باشد. ابتدا و انتهای لوله، باید بین 20 تا 30 سانتی متر غیر مشبک باقی بماند.

3. مشبک کردن لوله های فولادی به قطرهای 6، 8، 10، 12، 14، 16، 18 و 20 اینچ با استفاده از اکسیژن و کاربیت و به صورت منظم، با فاصله های یکسان انجام خواهد شد. شکل شکاف ها، به صور ت مربع مستطیل با عرض بین 2 تا 3 میلی متر و طو ل 200 میلی متر است. شمار شبکه ها در یک متر لوله برای قطرهای 6، 8، 10، 12، 14، 16، 18 و 20 اینچ، به ترتیب باید حداقل برابر 15، 20، 30،40، 50، 60، 80 و 100 عدد باشد. ابتدا و انتهای لوله، باید بین 20 تا 30 سانتی متر غیرمشبک باقی بماند. ایجاد شکاف روی درز، مجاز نیست.

4. ردیف های نصب لوله ها و اسکرین ها، برای مواردی که لوله یا اسکرین و متعلقات آنها توسط کارفرما تهیه شود، پیش بینی شده است. و برای نصب لوله های مشبک استینلس استیل با قطر 14 اینچ و بالاتر از ردیف های مرتبط مندرج با ضریب 1.20 استفاده شود. ( این ضریب مشمول ردیف های اضافه بهای مربوط نمی شود).

5. بهای واحد بیرون کشیدن لوله از چاه، برای تمام انواع لوله ها، 1.25 برابر بهای واحد ردیف های نصب لوله است.

6. در ردیف 080801، بهای تهیه لوله UPVC مشبک لحاظ نگردیده است و تامین آن بر عهده کارفرما می باشد. هزینه بارگیری و حمل این لوله ها از محل تحویلی کارفرما تا کارگاه براساس ردیف های 011104، 011105 و 011106 پرداخت می شود.

7. لوله های مشبک UPVC ردیف 080801 باید براساس استانداردهای معتبر بین المللی (مانند ASTM F-480 یا DIN4925) باشد.

مقدمه

1.در محاسبه عمق، حد فاصل بین تراز مبنای زمین که توسط دستگاه نظارت در ابتدای کار مشخص می شود و لبه بالایی تیغه فولادی ملاک عمل می باشد.

2. در هزینه اجرای چاه مخزنی (موضوع ردیف 090103 )، بتن با عیار 350 کیلوگرم سیمان در مترمکعب و میلگرد، نوع AII لحاظ شده است.

3. در ردیف 090103، هزینه های مربوط به حفاری زمین پیش بینی نشده است، از این رو هزینه آن طبق ردیف های مربوط پرداخت می شود.

4. در صورتی که حفاری مخزن، (موضوع ردیف های 090104 تا 090109 ) در بالای تراز آب زیرزمینی باشد، کسر بهایی معادل 30 درصد به ردیف های 090104 تا 090109 اعمال می گردد.

5. اضافه بها مربوط به جنس زمین (موضوع ردیف های 090110 و 090111 ) با تایید مهندس مشاور و کارفرما، قابل پرداخت می باشد.

6. تامین مواد منفجره موضوع ردیف 090111 به عهده کارفرما می باشد.

7. بهای مشبک کردن لوله های 6 اینچ و 8 اینچ از فصل هشتم پرداخت می شود.

8. در بهای حفاری گمانه های افقی (موضوع ردیف های 090204 تا 090207 )، هزینه مربوط به تخلیه مصالح حاصله، و خارج نمودن آن از داخل چاه و حمل آن تا فاصله 30 متری از محل چاه ملاحظه شده است.

9. در بهای حفاری گمانه های افقی (موضوع ردیف های 090204 تا 090207 )، هزینه تمامی تجهیزات و امکانات لازم حفاری افقی از جمله سرمته حفاری نیز دیده شده است.

هزینه بالاسری، به طور کلی به هزینه بالاسری عمومی و هزینه بالاسری کار، به شرح زیر تفکیک می شود.

1.هزینه بالاسری عمومی

این هزینه از نوع هزینه هایی است که نمی توان آنها را به کار مشخصی مربوط کرد، مانند هزینه های درج شده در زیر:

1-1. هزینه دستمزد نیروی انسانی دفتر مرکزی، شامل نیروی انسانی مدیریت شرکت، دفتر فنی، اموراداری و مالی، تدارکات و خدمات.

2-1. هزینه بیمه های عمومی و حق بیمه کارکنان دفتر مرکزی (سهم کارفرما)، به انضمام هزینه بیمه بیکاری کارکنان دفتر مرکزی.

3-1. هزینه وسایل نقلیه دفتر مرکزی و هزینه های ایاب و ذهاب که توسط کارمندان یا مدیران، با وسایل نقلیه عمومی انجام می شود.

4-1. هزینه سرمایه گذاری یا اجاره محل دفتر مرکزی.

5-1. هزینه نگهداری دفتر مرکزی.

6-1. هزینه استهلاک وسایل دفتری دفتر مرکزی.

7-1. هزینه آب، برق، و سوخت دفتر مرکزی.

8-1. هزینه مخابرات و پست دفتر مرکزی.

9-1. هزینه پذیرایی و آبدارخانه دفتر مرکزی.

10-1. هزینه لوازم التحریر و ملزومات دفتر مرکزی.

11-1. هزینه فتوکپی و چاپ نقشه در دفتر مرکزی.

12-1. هزینه تهیه اسناد، برای شرکت در مناقصه ها.

13-1. هزینه ضمانت نامه شرکت در مناقصه ها.

14-1. هزینه های متفرقه، شامل هزینه های حقوقی و قضایی، نشریات ، عضویت در مجامع، و مانند آنها.

15-1. هزینه عوارض شهرداری برای دفتر مرکزی.

16-1. هزینه سرمایه گذاری یا اجاره و هزینه های نگهداری و بهره برداری از انبار مرکزی.

17-1. هزینه دستگاه ها و تجهیزات رایانه ای دفتر مرکزی.

2. هزینه بالاسری کار

این هزینه، از نوع هزینه هایی است که می توان آن را به کار مشخصی مربوط کرد، مانند هزینه های درج شده در زیر:

1-2. هزینه های سرمایه گذاری که شامل موارد زیر است:

1-1-2. هزینه تنخواه در گردش پیمانکار، با توجه به وجوه پیش پرداخت که نزد پیمانکار است.

2-1-2. هزینه ناشی از وجوه نقدی آن قسمت از حسن انجام کار که نزد کارفرماست.

2-2. هزینه ضمانت نامه ها، که شامل موارد زیر است:

1-2-2. هزینه ضمانت نامه انجام تعهدات.

2-2-2. هزینه ضمانت نامه پیش پرداخت.

3-2-2. هزینه ضمانت نامه وجوه حسن اجرای کار.

3-2. هزینه مالیات

4-2. سود پیکانکار

5-2. هزینه های مستمر کارگاه، که شامل موارد زیر است:

1-5-2. هزینه دستمزد نیروی انسانی سرپرستی عمومی کارگاه، دفتر فنی، اداری، مالی و تدارکات، کمپ و کانتین و خدمات. همچنین، هزینه دستمزد سایر عوامل کارگاه که در قیمت ردیف های فهرست بها و هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، منظور نشده است.

2-5-2. هزینه نیروی انسانی خدماتی که در اختیار کارفرما و مهندس مشاور برای بازرسی و آزمایش قرار می گیرد.

3-5-2. هزینه سفر مدیران و کارکنان دفتر مرکزی به کارگاه و سایر نقاط، برای کار مربوط.

4-5-2. هزینه تهیه نسخه های اضافی اسناد و مدارک پیمان.

5-5-2. هزینه غذای کارکنان و کارمندان پیمانکار.

6-5-2. هزینه پذیرایی کارگاه.

7-5-2. هزینه های پست، مخابرات، ارتباطات، سفر مسوولان کارگاه و هزینه های متفرقه.

8-5-2. هزینه تامین وسیله نقلیه برای تدارکات کارگاه.

9-5-2. هزینه فتوکپی، چاپ، لوازم التحریر و ملزومات.

10-5-2. هزینه آزمایش های پیمانکار.

11-5-2. هزینه های مربوط به ایمنی، بهداشت، محیط زیست (HSE) و حفاظت کار.

6-2. هزینه های تهیه مدارک فنی و تحویل کار.

1-6-2. هزینه های تهیه عکس و فیلم.

2-6-2. هزینه تهیه نقشه های کارگاهی (Shop Drawings)، در حد نیاز کار.

3-6-2. هزینه تهیه نقشه های چون ساخت (As Bulit Drawings).

4-6-2. هزینه های برنامه ریزی و کنترل پروژه.

5-6-2. هزینه های نگهداری عملیات انجام شده تا زمان تحویل موقت.

6-6-2. هزینه های مربوط به امور تحویل موقت و تحویل قطعی.

توضیح 1) هزینه دستمزد نیروی انسانی شاغل در تعمیرگاه ماشین آلات جزو هزینه ساعتی ماشین آلات پیش بینی شده است و از این بابت هزینه ای در هزینه های بالاسری منظور نشده است.

توضیح 2) در طرح های تملک دارایی های سرمایه ای، چون هزینه های بیمه سهم کارفرما، بیمه بیکاری نیروی انسانی کارگاه، مالیات بر ارزش افزوده و همچنین هزینه عوارض شهرداری (برای پیمان های مشمول)، توسط دستگاه های اجرایی از محل اعتبار طرح پرداخت می شود، هزینه ای از بابت آن ها در هزینه های بالاسری منظور نشده است.

اگر در چارچوب موضوع پیمان، کارهای جدیدی به پیمانکار ابلاغ شود، برای تعیین قیمت آن ها به شرح زیر عمل می شود:

1.چنانچه در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان (برآورد هزینه اجری کار) برای کار جدید ابلاغی، قیمت واحد یا مقدار پیش بینی نشده باشد برای تعیین قیمت جدید مطابق بند ج ماده 29 شرایط عمومی پیمان عمل می شود.

2. در صورتی که برای کار جدید ابلاغی در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان قیمت واحد و مقدار پیش بینی شده باشد و یا روش تعیین قیمت واحد آن در مقدمه فصل ها تصریح شده باشد، برای پرداخت قیمت جدید عیناً از همان قیمت با اعمال تمام ضریب های مندرج در پیمان (مانند هزینه های بالاسری مربوط، ضریب پیشنهادی پیمانکار و برحسب مورد سایر ضریب های مربوط) استفاده می شود و حداکثر جمع مبلغ مربوط به این ردیف ها با در نظر گرفتن افزایش مقادیر کار مطابق بند الف ماده 29 شرایط عمومی پیمان تا 25 درصد مبلغ اولیه پیمان است.

تبصره ) چنانچه برای اجرای کارهای موضوع این پیوست، تجهیزات جدید و در نتیجه تجهیز کارگاه اضافی نسبت به تجهیز کارگاه پیش بینی شده در اسناد و مدارک پیمان نیاز باشد، در مورد اقلام اضافی تجهیز و هزینه آن ها، با پیمانکار توافق می شود. مبلغ تجهیز و برچیدن اضافی، حداکثر تا 25 درصد مبلغ مقطوع تجهیز و برچیدن کارگاه پیمان می تواند توافق شود.