در حال حاضر نرم افزارهای موجود جهت تخلیه توتال استیشن های تاپکون، عبارتند از Topcon Link و  T – COM

با نرم افزار T – COM می توان دوربین های مختلف تاپکون سری های ۷۰۰ / ۸۰۰ / ۲۱۰ / ۲۳۰ را تخلیه و یا فایل نقاط را از کامپیوتر به دستگاه انتقال داد. همچنین یک آیکون برای انتقال داده های ترازیاب دیجیتالی DL – 101 در این نرم افزار وجود دارد، اما نرم افزار Topcon Link برای تخلیه گیرنده های GPS و تخلیه توتال استیشن های رباتیک استفاده می شود.

تخلیه اطلاعات از توتال های تاپکون به کامپیوتر

مراحل کار در دوربین : با انتخاب Job مورد نظر جهت انتقال به کامپیوتر در دستگاه توتال و با ورود به قسمت زیر می توان تنظیمات مربوط به نحوه انتقال داده را انجام داد :

Menu ⇒ Memory MGR.(page1/3) ⇒ Data Transfer ⇒ Comm.Parameters

سپس وارد قسمت زیر می شویم :

Menu ⇒ Memory MGR.(page1/3) ⇒ Data Transfer ⇒ Send Data  

اکنون برای انتقال داده مختصاتی ، گزینه Coord Data و برای انتقال داده های خام گزینه Meas Data را انتخاب می کنیم . سپس پنجره Select A File باز می شود که برای انتخاب فایل یا جاب مورد نظر می باشد .پس از مشخص کردن فایل ف گزینه Enter را با کمک کلید F4 زده و در پاسخ به سوال ?Send Coord Data  ، گزینه Yes را انتخاب می کنیم . در نهایت پنجره Send Data ظاهر شده و دوربین برای تخلیه آماده شده است.

بر خلاف سایر دوربین ها که باید نرم افزار کامپیوتری آماده دریافت اطلاعات باشد و بعد در توتال گزینه Send را بزنیم ، در این توتال ها ابتدا داده از توتال فرستاده می شود و سپس نرم افزار آن را دریافت می کند .بنابراین کار توتال در انتقال داده به پایان می رسد و بعدا نیازی به بازگشت به توتال نیست.

 مراحل کار در نرم افزار کامپیوتری : برای تنظیمات نحوه انتقال داده ، از منوی بالایی وارد قسمت Terminal یا یکی از مدل های دستگاه مورد نظر به نشانی زیر می شویم:

Comm ⇒ Download ⇒ Terminal

در اینجا اگر مدل دستگاه مورد نظر یافت نشد ، از گزینه ترمینال برای تخلیه استفاده می کنیم .پس از انجام تنظیمات یکسان با دوربین ، گزینه Go را انتخاب کرده و با تنظیم فایل و مسیر ذخیره سازی نقاط از توتال به کامپیوتر تخلیه می شوند .

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن

تخلیه اطلاعات از کامپیوتر به توتال های تاپکون

مراحل کار در دوربین : مشابه با روش قبل ، جهت انتقال به کامپیوتر در دستگاه توتال ، با ورود به قسمت زیر می توان تنظیمات مربوط به نحوه انتقال داده را انجام داد :

Menu ⇒ Memory MGR.(page1/3) ⇒ Data Transfer ⇒ Comm.Parameters

سپس وارد قسمت زیر می شویم :

Menu ⇒ Memory MGR.(page1/3) ⇒ Data Transfer ⇒Load Data  

اکنون برای انتقال داده مختصاتی ، گزینه Coord Data و برای انتقال کدهای مشاهداتی ، گزینه Pcode Data را انتخاب می کنیم. سپس در پنجره Cord. File name باز می شود که برای انتخاب فایل یا جاب مورد نظر می باشد. پس از مشخص کردن فایل، گزینه Enter را با کمک کلید  F4زده و در پاسخ به سوال?Load Coord Data ، گزینه Yes را انتخاب می کنیم. در نهایت پنجره Loading Data  ظاهر شده و دوربین برای دریافت مختصات نقاط آماده شده است.

مراحل کار در نرم افزار کامپیوتر : برای تنظیمات نحوه انتقال داده، از منوی بالایی وارد قسمت Terminal یا یکی از مدل های دستگاه مورد نظر به پشتیبانی زیر می شویم:

Comm ⇒ Download ⇒ Terminal

در اینجا اگر مدل دستگاه مورد نظر یافت نشد، از گزینه ترمینال برای تخلیه استفاده می کنیم .پس از انجام تنظیمات یکسان با دوربین، گزینه Go را انتخاب کرده و با انتخاب فایل مورد نظر، می بینیم نقاط از کامپیوتر به توتال منتقل می شوند.

توتال استیشن لایـــکا

این سری از دستگاه‌ها در دو مدل TS02 و TS06 از سوی کمپانی لایکا جایگزین مدل های قبلی یعنی TC407 و TC805 شده است که از لحاظ دقت و سرعت بسیار قوی تر از مدل های قبلی خود هستند.در این سری توتال استیشن های جدید دو مدل بلوتوس دار Bluetooth و بدون بلوتوس تولید می شود و قابلیت اتصال فلش مموری USB Cool Disk در طراحی دستگاه می باشند. توتال‌های TS02 و TS06 و TS09 و لایکا در سه نوع : معمولی ،پاور و اولترا تولید شده که نوع پاور بدون منشور دارای لیزر با برد ۴۰۰ متر و نوع اولترا بدون منشور دارای لیزر با برد ۱۰۰۰ متر می باشد.نحوه کار با دوربین های سری TS شبیه دوربین های سری TC می باشد با اندکی تفاوت.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-1

در دوربین های جامع نقشه برداری (توتال استیشن ها) برنامه های زیر کاربرد زیادی دارد:

  • Surveying برداشت
  • Stake out پیاده سازی
  • Free Station ترفیع
  • Reference Line خط هادی
  • Tie Distance خط اتصال
  • Remote Height نقطه دوردست ، ارتفاع مجهول
  • Area مساحت
  • Construction ساختمان

همانطور که مشاهده می‌کنیم 8 برنامه بالا از پرکاربردترین برنامه‌ها در توتال استیشن می‌باشد.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-2

توجیه کردن: در هر قسمت از کار نقشه برداری اعم از برداشت، پیاده سازی و… نیاز به توجیه دوربین داریم که نحوه کار بدین صورت میباشد. در منو دوربین وارد صفحه اول Program برنامه Surveying میشویم. در صفحه باز شده چهار گزینه زیر را شامل می‌شود:

F1 ساختن جاب Set Job

F2 معرفی ایستگاه استقرار دوربین Set Station

F3 ایستگاهی که قرار است دوربین به آن توجیه شود Set Orientation

F4 شروع برداشت Start

 

Set Job – ساختن جاب

برای شروع کار وارد Set Job میشویم. میتوانیم بطور دلخواه حالت Default را انتخاب نماییم یا اینکه با زدن گزینه New جاب جدیدی را بسازیم. مطابق با تصویر زیر job جدید با نام Topo و دیگر مشخصات لازم ایجاد شده است و در انتها Ok می‌کنیم.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-3

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-3

 

Set Station – معرفی ایستگاه استقرار

مانند حالت قبل وارد صفحه میشویم. ابتدا نام ایستگاه را میخواهد. نکته حائز اهمیت اینکه اگراز قبل اسم ایستگاه مورد نظر در داخل دوربین باشد میتوانیم از گزینه‌ی List آن را پیدا کنیم و یا اینکه همان جا نام ایستگاه را وارد کنیم و سپس گزینه‌ی Find را بزنیم تا آن را برایمان پیدا کند. اما اگر چنین حالاتی پیش نیامد با زدن گزینه Input نام ایستگاه را وارد می‌کنیم.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-5

بعد از وارد کردن نام ایستگاه با زدن گزینه ENH مختصات آن را وارد کرده و در مرحله آخر پس از مختصات ارتفاع دوربین را وارد میکنیم.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-6

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-7

Orientation – معرفی ایستگاه توجیهی

توجیه کردن به دو روش

  • روش دستی، زاویه‌ای Manual Angle Setting
  • روش مختصاتی Coordinates صورت می‌پذیرد.

1) روش دستی، زاویه‌ای Manual Angle Setting

– در صفحه Manual Angle Setting می توان به Bearing مقدار زاویه داد و یا با زدن گزینه Hz=0 زاویه را صفر کرد.

– در قسمت Hr ارتفاع رفلکتور وارد می کنیم.

– در انتها نام ایستگاه توجیهی را وارد می‌کنیم.

– سپس به ایستگاه مورد نظر قراولروی کرده و گزینه All یا REC را برای ثبت می‌زنیم.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-7

2) روش مختصاتی Coordinates

– در صفحه Coordinates اگر در قسمت Bs ID نام ایستگاه توجیهی را وارد کنیم با پیغام Point not found مواجه می‌شویم پس باید در قسمت ENH مختصات و نام همان ایستگاه را وارد نمائیم و سپس Ok کنیم. در قسمت Hr ارتفاع رفلکتور را وارد می کنیم و در انتها به ایستگاه قراولروی کرده و گزینه All یا REC را برای ثبت می‌زنیم.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-7

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-7

پس از پایان 3 مرحله؛ ساختن جاب، معرفی ایستگاه استقرار و معرفی ایستگاه توجیهی دوربین توجیه شده و آماده شروع برداشت است.

برداشت کردن Surveying: منطق طراحی برنامه‌ها قرار گرفتن توابه در منوها براساس سادگی کار با دستگاه است برای مثال پس از ورود به برنامه برداشت به ترتیب مرحله تعریف پروژه، تعریف ایستگاه استقرار، تعریف نقطه توجیه انجام شده و عملیات برداشت آغاز میشود. با عملیات برداشت همزمان محاسبات مربوط به طول افق، طول مایل، اختلاف ارتفاع و… انجام شده و روی صفحه نمایش داده میشود. برای هر نقطه میتوان کد نقطه را وارد کرده و یا از لیست کدها انتخاب کرد. همچنین میتوان از ویژگی کد سریع در برداشت عوارض متنوع استفاده کرد. پس از توجیه دوربین با زدن F4 یا همان Start دوربین آماده برداشت می‌شود.

نحوه برداشت عوارض به دو صورت امکان پذیر است:

  • روش قطبی: دوربین طول و زاویه برداشت می‌کند. که در صفحه نمایش Pt ID شماره نقطه برداشتی، Hr ارتفاع رفلکتور، Remark اسم اختصاصی به عارضه جهت شناسایی در کامپیوتر، Hz زاویه افقی، V زاویه قائم و HD فاصله افقی می‌باشد.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-11

  • روش دکارتی: دوربین (X,Y,Z) را برداشت می‌کند. که در صفحه نمایش East: X ، North: Y و Height: Z نقطه برداشت می باشد.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-11

تخلیه دوربین های توتال استیشن لایکا

در حال حاضر دو نرم افزار Leica Geo Office وLeica Survey Office  جهت تخلیه دوربین های لایکا وجود دارد. از هر دو نرم افزار بالا می‌توان جهت تخلیه توتال استیشن لایکا استفاده کرد. نرم افزار اول جدیدتر بوده و در حالت نصب Combine ، برای تخلیه کلیه تجهیزات لایکا شامل توتال استیشن ، ترازیاب دیجیتال و گیرنده های GPS به کار می‌روند. با توجه به تشابه عملکرد این دو نرم‌افزار، در اینجا فقط به توضیح نرم افزار Leica Survey Office  پرداخته می شود. جهت تخلیه توتال استیشن‌های سری‌های مختلف لایکا ، می‌توان از قسمت Data Exchange Manager این نرم افزار استفاده کرد . 

تخلیه اطلاعات از توتال استیشن های لایکا به کامپیوتر 

مراحل کار در دوربین : با ورود به قسمت تنظیم پارامترهای تخلیه از صفحه دوم منوی اصلی دستگاه  Menu COMM Parameters و انجام دادن تنظیمات نحوه انتقال داده مطابق با شکل زیر ، کا را در دوربین شروع می کنیم .

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-13

سپس با ورود به گزینه Data Transfer از صفحه منوی اصلی و انتخاب جاب و تنظیم نوع داده و فرمت انتقال، می‌توان دستگاه را آماده ارسال داده به کامپیوتر کرد.

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-13

مراحل کار در نرم افزار کامپیوتری: ابتدا نرم افزار Leica Survey Office را باز کرده و گرینه Data Exchange Manager را انتخاب می کنیم .سپس از منوی بالایی Option  گزینه Port Setting را انتخاب کرده و تنظیمات نحوه انتقال داده را انجام می‌دهیم. لازم به ذکر است که در این قسمت در اکثر موارد بدون در نظر گرفتن نوع دوربین باید گزینه Instrument روی TPS 300/400 تنظیم شده و سایر تنظیمات نیز با تنظیمات دوربین یکی باشد .  

تخلیه اطلاعات دوربین توتال استیشن-15در مرحله بعد، گزینه Com1 را با کلیک کردن بر روی علامت + در سمت چپ آن باز می کنیم .با انتخاب این گزینه شکلی در وسط صفحه که نشان دهنده شناسایی دوربین وصل شده به پورت Com می باشد، باز شده و پس از شناسایی دوربین ، نام دوربین و تمامی جاب هایی که در حافظه دوربین ذخیره شده اند نمایش داده می شود .

اکنون باید جاب مورد نظر را با کلیک کردن بر روی علامت + انتخاب نموده و نوع داده را با انتخاب گزینه Fix points  برای تخلیه نقاط ثابت  یا گزینه Measurement Data  برای تخلیه نقاط برداشتی مشخص می کنیم. سپس مسیر ذخیره سازی داده ها را روی کامپیوتر در پنجره سمت راست صفحه Data Exchange Manager مشخص می‌کنیم.

اکنون با استفاده از موس ، گرفتن و کشیدن داده Measurement یا Fix points  را از سمت چپ به سمت راست انجام می دهیم. با انجام این کار پنجره Data download باز می شود. در اینجا می‌توان به جای گرفتن و کشیدن از گزینه های Copy و Past در ویندوز استفاده کرد .

با انتخاب فرمت تخلیه داده ها ( GSI یا IDEX یا …. ) و کلیک روی گزینه Ok می توان داده ها را که در دوربین با فرمت خاصی تعریف شده اند ، تخلیه کرد. پس از تخلیه، یک فایل متنی برای استفاده جهت ترسیم در نرم افزارهای کارتوگرافی در دسترس قرار می‌گیرد. 

انتقال اطلاعات از کامپیوتر به توتال استیشن لایکا

 در این حالت معمولا یک فایل متنی حاوی مختصات نقاط به فرمت خاص ( در هر خط : شماره نقاط ،X،Y،Z و کد نقطه ) را داریم که می خواهیم این نقاط را وارد حافظه توتال استیشن کنیم.

مراحل کار در دوربین لایکا: ابتدا با ورود به قسمتMenu ⇒ COMM Parameters  تنظیمات نحوه انتقال داده را در دوربین انجام می دهیم. سپس با ورود به قسمت File management از صفحه منوی اصلی ، لازم است یک جاب جدید برای مختصات نقاطی که می خواهیم از کامپیوتر به دوربین منتقل کنیم ، بسازیم.

مراحل کار در نرم افزار کامپیوتر: ابتدا فایل متنی حاوی مختصات نقاط را از فرمت متنی مانند text به فرمت idx تبدیل می کنیم. برای انجام این کار وارد نرم افزار Leica Survey Office شده و گزینه Coordinate Editor را انتخاب می‌کنیم. در پنجره ای که باز می شود، گزینه Open را انتخاب کرده و فایل متنی نقاط را با پسوند text باز می‌کنیم. پس از انجام یک سری تنظیمات (مانند کارکتر جدا کننده پارامترها در فایل متنی مانند ویرگول)، باید روی قسمت بالایی هر ستون که با شماره های ۱،۲ و…مشخص شده است، کلیک راست نموده و مشخص کنیم که هر یک از ستون ها نشان دهنده چه پارامتری هستند ( مانند شماره نقطه یا X یا …).

در این قسمت  Coordinates/Easting و Coordinates/Northing و Coordinates/Elevation به ترتیب نشان دهنده Z ، Y، X و Point id  نشان دهنده شماره نقطه و در نهایت Cod نشان دهنده کد نقاط می‌باشد.

پس از انجام این کارها نقاط وارد نرم افزار Coordinate Editor می‌گردند. در نهایت کافی است در این نرم افزار گزینه Save را انتخاب کرده و نقاط را با فرمت idx ذخیره کنیم. سپس با ورود به قسمت Data Exchange Manager  از نرم افزار لایکا و با توجه به توضیحات داده شده می توان جاب مورد نظر را جهت انتقال مختصات نقاط از قسمت چپ نرم افزار انتخاب کرده و فایل idx حاوی مختصات نقاط را نیز از قسمت سمت راست نرم افزار انتخاب کرده. مجددا با گرفتن و کشیدن فایل idx از سمت راست و رها کردن آن روی جاب مورد نظر در قسمت جاب نرم افزار (و یا بجای گرفتن و کشیدن با استفاده از گزینه های  Copy و Past ) ، فایل را به حافظه توتال استیشن انتقال داد.

 

نویسنده و تهیه کننده : نگار قدیمی